23.07.2015

Кого не можна направити у відрядження

Коли обов’язок кличе працівника у відрядження, потрібно пам’ятати, що не кожного співробітника КЗпП дозволяє відряджати. Про категорії працівників, для яких відрядження «протипоказане» законодавством, розповість наступна таблиця.

Кого не можна направити у відрядження

№ з/п

Категорії працівників

Коментар

1

Вагітні жінки та жінки, які мають дітей віком до 3 років ( ст. 176 КЗпП)

Для зазначених категорій працівників установлено повну заборону на відрядження

2

Батьки, які мають дітей віком до 3 років і виховують їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) ( ст. 1861 КЗпП)

3

Опікуни, піклувальники, прийомні батьки дітей віком до 3 років ( ст. 1861 КЗпП)

4

Жінки, які мають дітей віком
від 3 до 14 років або дітей-інвалідів

( ст. 177 КЗпП)

Ці категорії працівників можуть бути направлені у відрядження в разі дотримання таких умов:

— від них одержано письмову згоду на відрядження;

— вони ознайомлені з правом відмови від відрядження*

5

Батьки, які мають дітей віком
від 3 до 14 років або дітей-інвалідів і виховують їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі) ( ст. 1861 КЗпП)

6

Опікуни, піклувальники, прийомні батьки дітей віком від 3 до 14 років або дітей-інвалідів ( ст. 1861 КЗпП)

7

Працівник у період його тимчасової непрацездатності

На період тимчасової непрацездатності працівнику надається листок непрацездатності, який є підставою для звільнення від роботи. Тому для залучення працівника до виконання службового доручення в період тимчасової непрацездатності немає законних підстав (лист Мінфіну від 20.01.2007 р.
№ 31-18030-07-10/854
)

8

Працівник, який перебуває у відпустці

Якщо існує крайня потреба в направленні у відрядження працівника, який перебуває у відпустці, перш за все з його згоди слід видати наказ про відкликання такого працівника з відпустки**, а вже потім направити його у відрядження

* Зазначене ознайомлення можна здійснити таким чином:

— надіслати працівнику повідомлення;

— уключити формулювання, що підтверджує факт ознайомлення працівника з його правом на відмову від направлення у відрядження, до заяви з вираженням згоди;

— увести у форму наказу про направлення у відрядження додатковий реквізит «Відмітка про ознайомлення з правом на відмову від направлення в службове відрядження відповідно до КЗпП».

** Пам’ятайте: працівник може бути відкликаний з відпустки тільки у випадках, передбачених ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки (див. спецвипуск журналу «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 33, с. 36).

Зверніть увагу: за порушення правил трудового законодавства, у тому числі за направлення у відрядження працівників, яких законом заборонено відряджати, посадові особи підприємств, а також ФОП можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності на підставі ст. 41 КУпАП.