25.06.2015

Договір комісії на внутрішньоукраїнську купівлю: порядок ПДВ-обліку

Із попередньої статті на с. 10 ви змогли дізнатися, як у ПДВ-обліку відображають операції за договором комісії на продаж. А зараз пропонуємо вам ознайомитися з ПДВ-особливостями договору комісії на купівлю.

Нагадаємо, що передання товарів/послуг за договорами комісії визнається в ПКУ постачанням і згідно з п.п. «а» п. 185.1 цього Кодексу є об’єктом обкладення ПДВ за ставкою 20 % або 7 % (для ліків і медвиробів) ( п. 194.1 ПКУ).

Дивіться, як сторони відображають у ПДВ-обліку операції за договором комісії на купівлю.

Облік у комітента

Перерахування грошей комісіонеру та отримання від нього товару. Як правило, першою подією за договором комісії на купівлю є перерахування грошей комісіонеру.

Тому на дату такого перерахування комітент отримує право збільшити податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної, складеної комісіонером та зареєстрованої в ЄРПН.

Причому з 01.07.2015 р. таке право з’явиться абсолютно щодо всіх товарів, у тому числі й тих, які комітент планує використовувати в пільгових, неоподатковуваних або звільнених від обкладення ПДВ операціях, а також в операціях, не пов’язаних з госпдіяльністю. Щоправда, у таких випадках «вхідний» податковий кредит доведеться компенсувати нарахуванням ПДВ-зобов’язань. Цього вимагає п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

А наразі поки що так: якщо комітент за договором комісії придбаває товари, не призначені для використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності, він не може розраховувати на податковий кредит. Але не хвилюйтеся: «вхідний» ПДВ не втрачається — він потрапляє до вартості товарів, а потім (при їх реалізації) відповідно до витрат.

Може бути так, що фактична ціна придбаного товару відрізняється від ціни, яку комітент установив у договорі комісії. У такому разі він повинен відкоригувати раніше відображений податковий кредит на дату отримання звіту комісіонера. До такого висновку підводить консультація податківців з підкатегорії 101.06 БЗ щодо комісії на продаж. Імовірно, тут повинен діяти аналогічний підхід.

Підставою для цього слугує складений комісіонером розрахунок коригування

Причому якщо фактична ціна виявилася вище записаної в договорі, розрахунок коригування в ЄРПН реєструє комісіонер, а якщо нижче — то комітент (п. 16 Порядку № 569, п. 22 Порядку № 957).

Якщо для купівлі товару притягнено комісіонера — неплатника ПДВ, то податкового кредиту в комітента на всіх етапах комісійної операції, на жаль, не буде.

Комісійна винагорода. Комітент має право відобразити податковий кредит з ПДВ виходячи із суми комісійної винагороди (на підставі податкової накладної комісіонера, зареєстрованої в ЄРПН) на дату:

— оформлення акта наданих комісійних послуг — якщо першою подією було нарахування комісійної винагороди;

— перерахування коштів на користь комісіонера — якщо першою подією була виплата комісійної винагороди.

Облік у комісіонера

Отримання грошей від комітента та передання йому товару. На цьому етапі ПДВ-наслідки в обліку комісіонера підпорядковуються загальним правилам формування податкових зобов’язань у продавця за договором постачання.

Тобто комісіонер за першою подією (як правило, це отримання грошей від комітента для виконання договору комісії, набагато рідше — передання товару):

— відображає податкові зобов’язання з ПДВ (якщо товар не підпадає під ПДВ-пільгу);

— складає податкову накладну на ім’я комітента;

— реєструє цю податкову накладну в ЄРПН.

Базу для обчислення ПДВ-зобов’язань він визначає виходячи з планованої (визначеної комітентом у договорі) вартості товару

Як ви здогадуєтеся, ні про яку мінімальну планку для нарахування ПДВ-зобов’язань у комісіонера йтися не може. Уся відповідальність за її додержання лежить на продавцеві товару. А комісіонер хоч і відображає за цією операцією податкові зобов’язання за загальними правилами, але «маніпулювати» базою не має права. Він тільки орієнтується на цифри, які покупець зазначає в податковій накладній.

Тому якщо виявляється, що фактична ціна придбаного товару відрізняється від ціни, яку комітент установив у договорі комісії, комісіонер коригує відображені раніше податкові зобов’язання з ПДВ у порядку, передбаченому ст. 192 ПКУ. Для цього він складає розрахунок коригування до раніше виписаної податкової накладної. Робить він це на ту дату, на яку склав звіт для комітента.

Якщо податкові зобов’язання в результаті такого коригування збільшилися, розрахунок коригування в ЄРПН реєструє сам комісіонер, а якщо зменшилися — то комітент (п. 16 Порядку № 569, п. 22 Порядку № 957).

Візьміть до відома: якщо комісіонер не є платником ПДВ, то податкові зобов’язання з ПДВ при отриманні грошей від комісіонера або переданні йому товару він не нараховує. Однак продажну вартість товару враховує для розрахунку критерію 1 млн грн. у цілях обов’язкової ПДВ-реєстрації. Причому навіть тоді, коли товар підпадає під ПДВ-пільгу.

Отримання товару від продавця та оплата його вартості. Відносини комісіонера та продавця товару підкорюються загальним правилам оподаткування операцій постачання товарів.

Тому на дату першої з подій (оплати товару або отримання його від постачальника) комісіо­нер за наявності податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, відображає податковий кредит з ПДВ.

Виняток становлять випадки, коли продавець товару не є платником ПДВ. За таких обставин комісіонер не отримує права на податковий кредит, а ось необхідність нарахування ПДВ-зобов’язань при переданні товару комітенту залишається.

Комісійна винагорода. Комісіонер на дату першої з подій (оформлення акта наданих комісійних послуг або отримання коштів від комітента):

— відображає податкові зобов’язання з ПДВ виходячи із суми винагороди;

— складає податкову накладну на ім’я комітента;

— реєструє цю податкову накладну в ЄРПН.

Причому нарахувати ПДВ-зобов’язання на вартість своєї послуги комісіонер повинен навіть у тому випадку, якщо йому було доручено придбати пільговий товар. Адже на комісійну винагороду «товарна» ПДВ-пільга не поширюється (див. консультацію податківців із підкатегорії 101.06 БЗ).

Майте на увазі: якщо комісіонер не є платником ПДВ, то податкові зобов’язання на винагороду він, зрозуміло, не нараховує. Проте суму винагороди враховує при визначенні критерію 1 млн грн. для обов’язкової ПДВ-реєстрації.

Для наочності наведемо порядок ПДВ-обліку операцій за договором комісії на купівлю в таблиці.

Порядок ПДВ-обліку операцій за договором комісії на купівлю

Етапи договору комісії на купівлю

У комітента

У комісіонера

ПЗ

ПК

ПЗ

ПК

1. Перераховано кошти комісіонеру на придбання товару / Передано товар комітенту

-/-

+/+

+/+

-/-

2. Перераховано передоплату продавцю від комісіонера / Отримано комісіонером товар від продавця

-/-

-/-

-/-

+/+

3. Отримано комісіонером товар від продавця (2-га подія до п. 2) / Перераховано оплату продавцю від комісіонера (2-га подія до п. 2)

-/-

-/-

-/-

-/-

4. Передано товар комітенту (2-га подія до п. 1) / Перераховано кошти комісіонеру на придбання товару (2-га подія до п. 1)

-/-

-/-

-/-

-/-

5. Підписано акт наданих комісійних послуг / Перераховано комітентом комісійну винагороду комісіонеру

-/-

+/+

+/+

-/-

6. Перераховано комітентом комісійну винагороду комісіонеру (2-га подія до п. 5) / Підписано акт наданих комісійних послуг (2-га подія до п. 5)

-/-

-/-

-/-

-/-

Тепер ви знаєте всі ПДВ-секрети внутрішньоукраїнських комісійних операцій. Успіхів вам у роботі!

висновки

  • На дату перерахування коштів комісіонеру для купівлі товару комітент отримує право на податковий кредит з ПДВ.

  • Базу для обчислення ПДВ-зобов’язань комісіонер визначає виходячи з планованої (визначеної комітентом у договорі) вартості товару.

  • Нарахувати ПДВ-зобов’язання на вартість своєї послуги комісіонер повинен навіть у тому випадку, якщо йому було доручено придбати пільговий товар.