№51

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2015/№ 51 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Коли третій — не зайвий: облік у комісіонера і комітента Іноді трапляється так, що підприємство з тих чи інших причин не може самостійно здійснити певну операцію. Для таких випадків законодавство передбачає залучення певного посередника, який би міг виконати цю операцію замість підприємства, якому вона, власне, потрібна. Природньо, що залучення посередника накладає відповідний відбиток на облік. Одним із різновидів такого посередництва є договір комісії. Саме про облік операцій в межах здійснення такого договору ми зараз поговоримо.
  • Договір комісії на внутрішньоукраїнський продаж: порядок ПДВ-обліку Ми не відкриємо Америку, якщо скажемо, що одним з найпоширеніших варіантів співпраці між контрагентами є договір комісії. Працювати за ним зручно та вигідно обом сторонам. Судіть самі: у результаті такої операції комісіонер заробляє прибуток, не вкладаючи жодної копійки власних коштів, а комітент отримує готового покупця або продавця, не витративши на їх пошук ані хвилини свого дорогоцінного часу. Складність тільки в тому, що рух товарів/коштів між комітентом і комісіонером супроводжується «комісійними» ПДВ-наслідками. Куди ж без них? Але для тих, хто знає, як їх правильно відобразити, це дуже просто. Щоб і ви, дорогі друзі, почувалися в питаннях «комісійного» ПДВ як риба у воді, ми підготували одразу дві статті — окремо про «продажний» ПДВ і окремо про «купувальний» (див. с. 15). Вивчайте із задоволенням!
  • Договір комісії на внутрішньоукраїнську купівлю: порядок ПДВ-обліку Із попередньої статті на с. 10 ви змогли дізнатися, як у ПДВ-обліку відображають операції за договором комісії на продаж. А зараз пропонуємо вам ознайомитися з ПДВ-особливостями договору комісії на купівлю.
  • Комісія і ПДВ: якщо в ланцюжку — неплатник Платнику ПДВ стане непереливки, якщо в ланцюжок постачань товару за договором комісії потрапив неплатник ПДВ. Каменем на шиї у нього напевно будуть податкові зобов’язання, що не компенсуються податковим кредитом (таке податкове навантаження). Давайте розглянемо ці ситуації і спробуємо знайти хоч якісь шляхи їх вирішення.
  • Комісія, імпорт, ПДВ Читачі нерідко цікавляться специфікою обкладення ПДВ операцій у межах договорів комісії на придбання імпортних товарів у нерезидентів. Інтерес до цих питань нам зрозумілий. Адже ці операції породжують низку неоднозначних проблем. Сьогодні ми розглянемо декілька типових ситуацій у межах таких договорів. І висловимо своє бачення вирішення ПДВшних проблем. Погоджуватися з нами чи ні — вирішувати вам. Але зазначимо, що творчий підхід до оформлення таких операцій і до обкладення їх ПДВ (особливо у світлі такого нестабільного курсу гривні) може допомогти вам і щось зекономити.
  • Експорт за договором комісії: що в обліку? Підписана Україною Угода про асоціацію з ЄС допомагає нашим підприємствам хоч повільно, але впевнено нарощувати обсяги експорту в закордонні країни. Причому як за прямими договорами постачання із закордонними партнерами, так і на підставі договорів комісії. Давайте з'ясуємо, які податково-облікові особливості супроводжують «експортну» комісію, коли і комітент, і комісіонер — резиденти України.
  • Посередництво в єдиноподатника: розміновуємо мінне поле Єдиноподатників, які надають посередницькі послуги, норми ПКУ завжди тримали в тонусі. І ціна питання була досить велика: що ставити в дохід, особливо посередникам, які надають послуги за договорами комісії? Як побудувати посередницькі відносини, щоб не опинитися під загрозою вильоту зі спрощеної системи? Зміни до ПКУ, що відкоригували «спрощенку», частково прибрали небезпечні «міни» з єдиноподатно-посередницького поля. Однак обмежень не поменшало. Давайте розбиратися разом.
  • Комісіонер пропав разом із товаром Відображення комісійних операцій в обліку сама по собі справа не проста. Не менш проблематичне відображення операцій зі списання сумнівного та безнадійного боргу. А якщо ці операції поєднати разом, то вже точно голова піде обертом. Приводом для цієї статті стало запитання читача такого змісту. Наше підприємство (комітент) передало комісіонеру товар для реалізації. Однак з часом комісіонер так і не перерахував нам гроші. Більше того, знайти його не вийшло (на телефонні дзвінки не відповідає, за адресою не перебуває). Як бути в обліку з нашим товаром?
  • Посередництво на послуги: визначаємо місце постачання Які саме посередницькі послуги має на увазі п.п. «є» п. 186.3 ПКУ? Чи поширюється він на посередництво з усіма послугами, що зазначені в п. 186.3 ПКУ та які організовуватиме посередник?
  • Зведена ПН при комісії Підприємство реалізує свій товар на підставі договору комісії через одного й того самого посередника (комісіонера). Постачання товару комісіонеру здійснюється практично щодня. Так само регулярно надходять від посередника і кошти за реалізований їм товар. Чи має право комітент виписувати комісіонеру зведену податкову накладну за підсумками місяця (датовану останнім днем цього місяця)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі