29.06.2015

Мобілізація автотранспорту: відредаговано правила

Кабмін постановою від 17.06.2015 р. № 405 виклав у новій редакції Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджене урядовою постановою від 28.12.2000 р. № 1921.

В оновленому документі визначено порядок виконання військово-транспортного обов’язку для задоволення потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецзв’язку та Держспецтрансслужби на особливий період транспортними засобами і технікою усіх типів і марок вітчизняного та іноземного виробництва.

Також у Положенні визначено порядок повернення зазначених транспортних засобів під час демобілізації та компенсації шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації.

Дія документа поширюється на центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, місцеві держадміністрації, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян — власників транспортних засобів.

Установлено, що від передання транспортних засобів і техніки військовим формуванням під час мобілізації можуть звільнятися, зокрема, підприємства, установи та організації, в яких є висока суспільна потреба. Перелік таких підприємств затверджує Кабмін.

Посадові особи та громадяни несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання військово-транспортного обов’язку відповідно до закону.

Детально про облікові нюанси при «мобілізації» автотранспорту підприємства читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 21, с. 28.

Постанова від 17.06.2015 р. № 405 набере чинності з дня офіційного опублікування. На день підготовки номера документ офіційно ще не опублікований.