11.05.2015

УР: додаткове поле і додаток Д2

Що зазначати в додатковому полі рядка 22.1 УР: переносити його значення з декларації, що виправляється, чи брати новий ліміт на дату подання УР? Як має бути заповнено уточнюючий додаток Д2?

Одразу зазначимо: у формі УР графи для виправлення суми додаткового поля ряд. 22.1 «сума, обчислена відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 розділу V Кодексу на момент подання податкової декларації» не передбачені.

У ньому є місце тільки для одного значення. І якщо дотримуватися логіки — «ліміту реєстрації» з додаткового поля помилкової декларації. Адже ви виправляєте декларацію минулого періоду, відповідно й ліміт реєстрації у вас має бути «минулий».

Ставити новий (той, інформацію про який ви готові одержати на дату формування УР) не можна. Він буде актуальним виключно для декларування показників поточного звітного періоду. І до періоду, що виправляється, жодного відношення не має.

Тепер про додаток Д2. Він подається при заповненні ряд. 26, 27, 39 і 31 з розд. IV декларації з ПДВ. Якщо ви вирішили навести лад у цих рядках і в УР хоча б один з них виправляється (заповнена гр. 6 УР), то без уточнюючого додатка Д2 не обійтися.

Зауважимо, що податківці при поданні будь-якого уточнюючого додатка радять заповнювати його на суму коригування (див. підкатегорію 101.23 БЗ). Але з Д2 цей номер не пройде. Поля та обидві його таблиці містять не просто показники або розшифровки рядків декларації, а розрахунки певних сум. Виправити їх за допомогою простого механізму коригування (зазначаючи «дельту» з гр. 6) не вийде.

Правильніше в уточнюючому додатку Д2 зазначити всі показники заново, тобто так, нібито помилки не було зовсім (зауважимо, що така практика подання деяких уточнюючих додатків застосовувалася й раніше). Питання в тому — чи готове врахувати такі поправки програмне забезпечення? Зауважимо, що воно ще недосконале. А самі податківці, на жаль, поки що не дають відповіді на це запитання.