№38

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2015/№ 38 Інші номери журналу ›
  • Індекс інфляції за квітень 2015 року — 114,0 %!!!
  • Нову ЄСВ-звітність подаємо у червні ДФСУ листом від 30.04.2015 р. № 15939/7/99-99-17-03-01-17 підтвердила свою позицію щодо початку подання звітності з ЄСВ за новою формою, якої вони дотримувалися в своїх усних роз’ясненнях (див. «Податки та бухгалтерський облік», № 36 - 37, с. 4).
  • Списання кредитного боргу у валюті не обкладається ПДФО Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо кредитних зобов’язань» від 09.04.2015 р. № 321-VIII врегульовано низку питань, пов’язаних із погашенням заборгованості за кредитом.
  • Деякі ліки та медвироби звільнено від ПДВ Законом України від 09.04.2015 р. № 332-VIII внесено зміни до Податкового кодексу України, які передбачають тимчасове, до 31 березня 2019 року, звільнення від ПДВ операцій із ввезення на митну територію України та першого постачання зареєстрованих лікарських засобів і медичних виробів.
  • Базовий норматив держдивідендів — 50 % Кабмін постановою від 22.04.2015 р. № 241 затвердив у розмірі 50 % базовий норматив відраху вання частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2014 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави.
  • Перевізникам надали «карт-бланш» на встановлення тарифів Кабмін постановою від 25.03.2015 р. № 240 скасував повноваження обласних, міських державних адміністрацій на регулювання (встановлення) тарифів на перевезення: — пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху, у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні; — пасажирів і вартість проїзних квитків у міському пасажирському транспорті — метрополітені, автобусі, трамваї, тролейбусі (який працює у звичайному режимі руху).
  • Скасовано ПБО «Податкові різниці» Мінфін наказом від 31.03.2015 р. № 391 визнав таким, що втратив чинність, свій наказ «Про затвердження Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці» від 25.01.2011 р. № 27.
  • Святковий (неробочий) день: як працює норма про перенесення Мінсоцполітики в листі від 28.02.2014 р. № 66/13/116-14 нагадує, що норма ст. 67 Кодексу законів про працю України про перенесення вихідного дня, коли він збігається зі святковим (неробочим) днем, поширюється на працівників, які працюють за п’ятиденним або шестиденним робочим тижнем із двома (одним — при шестиденному робочому тижні) вихідними днями.
  • А ви вже внесли дані до ЄДР про вигодоодержувачів? ЄДР і без того містить чимало даних про підприємство (причому відкритих). Але відносно нещодавно до нього додали і відомості про вигодоодержувачів, точніше, бенефіціарів*. Ви дізнаєтеся про те, хто це такі, як їх уключити до ЄДР і чому для багатьох підприємств так важливо встигнути це зробити до 25 травня включно.
  • Імпортні операції: обліковуємо по-новому Зовсім нещодавно ми з вами, дорогі колеги, розбиралися з нововведеннями обліку імпортних операцій (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 70, с. 24). Але події, а слідом за ними й законодавство в нашій країні змінюються настільки швидко, що й ті нововведення вже встигли застаріти. Ось і виникла необхідність ще раз звернутися до цієї теми. Який же порядок відображення імпортних операцій в обліку діє зараз? Давайте з’ясовувати разом.
  • Горілка без пива — гроші на вітер*, або Пиво скоро визнають алкогольним напоєм «А муж обоих убил топором, А после пошел за пивОм…»** Горезвісні супертермінові і суперглобальні незграбні правки податкового законодавства, здійснені в передноворічному реформаторському запої***, відсунули «пиво-алкогольні» новації на задній план. Але не надовго, оскільки найбільш резонансна їх частина стартує вже 1 липня 2015 року. Проте, якщо слово «пиво» для вас означає не релакс, а бізнес, уважно вивчіть цей текст… бажано до вживання алкоголю, а ще краще — у процесі…
  • Ліцензія стала безстроковою: як обліковувати її вартість? Постійні спроби законодавців спростити ведення бізнесу в нашій країні ось-ось мають дати результати. Принаймні, нардепи в цьому точно впевнені. Щоб утілити «спрощувальні» ідеї в життя, народні обранці прийняли вже низку законів. Серед них і новий «ліцензійний» Закон. Детально про те, які види діяльності він підвів під держрегулювання, а які звільнив від «ліцензійних кайданів», ви можете дізнатися з «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 36 — 37, с. 22. Зараз же, дорогі друзі, поговоримо про порядок обліку ліцензій — як новоотриманих, так і «старих». Приєднуйтеся.
  • Побутова травма: правильно оформлюємо документи Зі звичайними захворюваннями, такими як застуда, грип, бронхіт, роботодавець стикається часто. А ось нещасні випадки — явище не настільки поширене, хоча і без них наше життя не обходиться. Як діяти роботодавцю, якщо працівник приніс лікарняний листок з відміткою «невиробнича травма», підкаже сьогоднішня стаття.
  • «Долютнева» переплата з ПДВ На старому особовому рахунку залишилася переплата з ПДВ за період до 01.02.2015 р. Чи можна врахувати її у зменшення ПЗ з ПДВ?
  • УР: додаткове поле і додаток Д2 Що зазначати в додатковому полі рядка 22.1 УР: переносити його значення з декларації, що виправляється, чи брати новий ліміт на дату подання УР? Як має бути заповнено уточнюючий додаток Д2?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі