14.05.2015

За свій рахунок відпочиваєш — лікарняних не маєш

Сумісник у відпустці «за свій рахунок» захворів. Приніс копію лікарняного листка і довідку з основного місця роботи. Чи оплачувати такий лікарняний?

У цій ситуації сумісник приніс правильний і повний комплект «лікарняних» документів (див. попереднє запитання). З цим усе гаразд. Проте є одне «але»!

Не оплачуються дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період відпустки без збереження заробітної плати

Причому лікарняні «не світять» як за рахунок роботодавця, так і за рахунок соцстраху (п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105, абз. 6 п. 4 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439).

А ось якщо після закінчення відпустки «за свій рахунок» працівник продовжує хворіти, то лікарняний потрібно оплатити з того дня, коли працівник після закінчення відпустки повинен був стати до роботи.

Нагадаємо: такий «проліт» з лікарняними стосується днів непрацездатності, що припадають на відпустку без збереження зарплати. Якби сумісник захворів під час щорічної основної відпустки, то дні непрацездатності оплатили б у загальному порядку. При цьому на кількість днів хвороби, які «зачепили» період відпочинку, відпустку потрібно продовжити або перенести на інший період.