№39

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2015/№ 39 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Знайомимося: працівник — сумісник Сьогодні багато працівників, намагаючись поліпшити свій матеріальний стан, займаються пошуком додаткової роботи, у тому числі й у інших роботодавців. Що за «звір» робота за сумісництвом? Чим вона відрізняється від суміщення? Дайте розбиратися.
  • Робота за сумісництвом: коли вона заборонена/обмежена? Зростання цін і тарифів стимулює до того, щоб заробляти більше. Робити це можна найрізноманітнішими способами. У їх числі — пошук додаткової роботи, на яку можна влаштуватися сумісником. Але чи завжди це допускається законом? Відповідь на це запитання ви знайдете тут.
  • Приймаємо і звільняємо сумісника Що потрібно знати, приймаючи на роботу сумісника? Чи можна йому встановлювати строк випробування? Як бути із записом у трудовій книжці про роботу за сумісництвом? Чи є додаткові підстави для звільнення сумісника? Відповіді на ці та інші приймально-звільнювальні запитання — у цій статті.
  • Оплачуємо працю сумісника Як ми вже з’ясували, сумісник — це звичайний працівник, на якого в повному обсязі поширюються положення трудового законодавства та законодавства про оплату праці. Тому він має право на оплату своєї праці. Як повинна оплачуватися праця сумісника і як оподатковується його зарплата, ми з’ясуємо в цій статті.
  • Сумісник іде у відпустку Сумісники мають право на відпочинок, як і основні працівники. Проте така зайнятість все ж вносить корективи до «відпускної» теми. Хочете знати подробиці? Будь ласка!
  • Допомога від ФСС для сумісника Особи, які працюють за сумісництвом, так само як і їх основні «одноплемінники», застраховані в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Проте розраховувати на всі блага від такого страхування вони не можуть. Так, наприклад, допомогу на поховання за рахунок коштів ФСС за місцем роботи за сумісництвом не надають. Але не будемо про зовсім сумне. Краще поговоримо про те, на що можуть розраховувати сумісники: про лікарняні та допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами. Тим паче, що поговорити є про що. Нюансів тут багато.
  • ПСП у сумісника Відомо, що ПСП полегшує податковий прес працівникам з невеликою заробітною платою. Але зловживати щедрістю держави не варто. Що чекає сумісника, якщо ПСП застосовувалася до його зарплати і за основним місцем роботи, і за сумісництвом? Хорошого мало, але ситуацію потрібно виправляти якнайшвидше.
  • Зміна статусу: основний працівник ↔ сумісник Були у працівника два місця роботи — основне та сумісництво. Вирішив він, що досить бігати на дві роботи, і звільнився… з основного місця роботи. Що стало з сумісництвом? Правильно! Місце роботи за сумісництвом стало його основним місцем роботи, на яке він і приніс свою трудову книжку. А ось іще ситуація. Знайшов собі працівник хорошу роботу, де й посада трохи краща, і зарплата вища, але зі старою роботою розставатися не хоче. Домовився він із колишнім роботодавцем, що працюватиме у нього не за основним місцем роботи, а за сумісництвом. А основне місце роботи буде в нового роботодавця. Життєві історії? Цілком! Але як документально оформити зміну статусу працівника? Як відобразити це у звітності? Ми допоможемо вам розібратися з цими питаннями.
  • Студент ≠ сумісник Працевлаштовуємо студента. Приймати за сумісництвом чи за основним місцем роботи?
  • Підприємець нам не сумісник На роботу влаштовується фізособа, яка одночасно є підприємцем. Чи буде таке місце роботи для неї сумісництвом?
  • Лікарняний від сумісника: підходить тільки копія Працівник приніс за місцем роботи за сумісництвом оригінал лікарняного листка (на лицьовому боці зазначено місце роботи за сумісництвом). Чи можна оплатити такий лікарняний?
  • За свій рахунок відпочиваєш — лікарняних не маєш Сумісник у відпустці «за свій рахунок» захворів. Приніс копію лікарняного листка і довідку з основного місця роботи. Чи оплачувати такий лікарняний?
  • Сумісник на громадських роботах: що з ЄСВ? У яких випадках зарплату працівників, зайнятих на громадських роботах, для ЄСВ-цілей не потрібно «дотягувати» до «мінімалки»?
  • «Інвалідний» норматив і «трудова» квота: сумісники не беруться до уваги Чи можна зараховувати сумісників у виконання «трудової» квоти і до розрахунку «інвалідного» нормативу?
  • Сумісник декларує зарплату більше 146160 грн. Чи потрібно суміснику подавати декларацію про доходи, якщо він не отримував інших доходів, крім зарплати?
  • Строк випробування відпустці не перешкода: привілеї для сумісників Сумісник під час випробування просить надати йому відпустку у зв’язку з відпусткою за основним місцем роботи. Чи має він на це право?
  • Роботодавець, навчи сумісника… охороні праці Чи потрібно організовувати для сумісників навчання з питань охорони праці?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі