14.05.2015

Роботодавець, навчи сумісника… охороні праці

Чи потрібно організовувати для сумісників навчання з питань охорони праці?

Обов’язково! Не секрет, що працівники під час прийняття на роботу та у процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці. При цьому працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, зобов’язані проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання щороку (ст. 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII). Перелік таких робіт, а також детальні рекомендації щодо проведення навчання містяться в Типовому положенні № 15*.

* Типове положення про порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, затверджене наказом Держ-
наглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15
.

Увага! Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці (ч. 6 ст. 18 згаданого Закону).

Отже, навчання з питань охорони праці за рахунок роботодавця повинні проходити всі працівники при прийнятті на роботу, при виконанні робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою, а також посадові особи, на яких покладена організація безпечного ведення робіт. При цьому сумісники в даному питанні не є винятком. На цей момент увагу роботодавців звернув Держгірпромнагляд у листі від 18.08.2014 р. № 6293/0/8-03/6/14.

Навчати сумісників питанням охорони праці — обов’язок роботодавця. Причому такі працівники проходять навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці як за їх основними професіями, так і за професіями за сумісництвом.

Особливості навчання з охорони праці сумісників рекомендуємо прописати в Положенні про проведення навчання з питань охорони праці, яке діє на підприємстві.

За порушення вимог законодавства про охорону праці посадовим особам суб’єкта господарювання та роботодавцям-підприємцям загрожує адмінштраф у розмірі від 340 до 680 грн. ( ч. 5 ст. 41 КпАП).