28.05.2015

Тонкощі оплати праці у відрядженні

Умови оплати праці працівників у відрядженні зазвичай прописують у трудовому або колективному договорі. Проте розмір такої оплати не може бути нижче середнього заробітку працівника. Це закріплено на законодавчому рівні — у ст. 121 КЗпП. Про те, як оплатити дні роботи у відрядженні, читайте в цій статті.

Працю працівника у відрядженні оплачуйте згідно з трудовим або колективним договором. При цьому врахуйте, що розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку.

Таким чином, для оплати праці працівника за період відрядження потрібно:

по-перше, визначити денний заробіток за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні;

по-друге, розрахувати середньоденну заробітну плату працівника;

по-третє, порівняти отримані величини. Якщо денний заробіток вище середньоденної заробітної плати, то дні роботи у відрядженні оплачуйте виходячи з денного заробітку (тобто як звичайні робочі дні). У протилежній ситуації — за середньоденним заробітком.

Визначаємо денний заробіток

Денний заробіток розраховуйте в місяці, в якому працівник перебував у відрядженні, виходячи з повністю відпрацьованого місяця. Якщо працівнику встановлено годинну тарифну ставку, то її необхідно перевести в місячну. Для цього годинну тарифну ставку множимо на норму робочого часу в місяці, в якому працівник перебував у відрядженні. А якщо відряджали відрядника? У цьому випадку визначте, скільки б він заробив у місяці, в якому перебував у відрядженні, за умови виконання норми виробітку.

При розрахунку денного заробітку

ураховуйте всі складові зарплати, які працівник отримає згідно з умовами трудового або колективного договору в місяці, в якому він перебуває у відрядженні

Тобто враховуйте оклад, доплати, надбавки, премії, що не мають разового характеру, суми індексації тощо (див. лист Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. № 1126/13/84-14). А ось разові премії, матеріальну допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, нараховані в місяці перебування у відрядженні, при розрахунку денного заробітку враховувати не потрібно!

Розраховуємо середньоденну зарплату

Розрахунок середньоденної заробітної плати здійснюйте згідно з Порядком № 100 відповідно до наведеного нижче алгоритму.

1. Визначаємо період, за який проводиться обчислення середньоденної заробітної плати (далі — розрахунковий період). У загальному випадку це останні 2 календарні місяці роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому працівник був направлений у відрядження (абзац третій п. 2 Порядку № 100). При цьому час, протягом якого працівник згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключаєте з розрахункового періоду.

А якщо впродовж останніх двох місяців працівник не працював (наприклад, хворів)? У цьому випадку середню зарплату обчислюєте виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо ж і впродовж цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, розрахунок середньої зарплати здійснюєте виходячи з його тарифної ставки (окладу).

Новоприйнятим працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців, середньоденну зарплату обчислюєте виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

2. Визначаємо кількість робочих днів, фактично відпрацьованих працівником у розрахунковому періоді.

3. Визначаємо виплати, які було нараховано працівникові в розрахунковому періоді та які братимуть участь у розрахунку середньоденної заробітної плати.

Перелік виплат, які беруть участь у розрахунку середньоденної заробітної плати, наведено в п. 3 Порядку № 100*. Немає місця в розрахунку середньої заробітної плати виплатам:

* Ознайомитися з ними ви можете в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 87.

— переліченим у п. 4 цього Порядку;

— нарахованим за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час щорічної та додаткової відпусток, попереднього відрядження, час служби у зв’язку з мобілізацією тощо), і у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (абзац другий п. 4 Порядку № 100).

Усі виплати включаються до розрахунку середньої заробітної плати в тому розмірі, в якому їх нараховано. Виняток становлять квартальні премії, а також премії, нараховані за триваліший проміжок часу, які включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. При цьому у випадку, якщо число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано неповністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді (абзаци перший і другий п. 3 Порядку № 100).

Важливо! Тільки премії включають до зарплати того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю за заробітною платою. Решта виплат мають ураховуватися в тих місяцях, за які їх нараховано (див. лист Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11). Так, при розрахунку середньої зарплати для визначення суми відряджень

суми донарахованої або сторнованої зарплати відносьте до тих місяців, за які проводилося коригування (у яких було допущено помилку)

І ще один важливий момент, безпосередньо пов’язаний із правильністю оплати періоду відрядження. Якщо в розрахунковому періоді або в періоді відрядження підвищувалися тарифні ставки (оклади), необхідно провести коригування середньої заробітної плати (див. п. 10 Порядку № 100). Детально про його проведення читайте у журналі «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 33, спецвипуск, с. 91.

4. Здійснюємо розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду відрядження працівника, використовуючи таку формулу:

ЗПдн = ЗПф : РДф,

де ЗПдн — середньоденна заробітна плата;

ЗПф — сума заробітної плати за фактично відпрацьовані працівником робочі дні протягом розрахункового періоду та інших виплат, що включаються до розрахунку середньої заробітної плати та нараховані у розрахунковому періоді;

РДф — кількість робочих днів, фактично відпрацьованих у розрахунковому періоді.

Порядок розрахунку денної виплати та середньоденної зарплати для оплати періоду відрядження розглянемо на конкретному прикладі.

Приклад. Працівник перебував у відрядженні з 13 по 15 травня 2015 року. У розрахунковому періоді (березень і квітень 2015 року) нараховано зарплату в сумі 7200,00 грн. за 42 робочі дні. Оклад працівника — 3600,00 грн. Режим роботи, установлений на підприємстві, — п’ятиденний робочий тиждень.

1. Розрахуємо денну заробітну плату за травень 2015 року:

3600,00 : 18 = 200,00 (грн.),

де 18 — кількість робочих днів у травні 2015 року згідно з графіком роботи підприємства.

2. Розрахуємо середньоденну заробітну плату працівника:

7200,00 : 42 = 171,43 (грн.).

Оскільки сума денної заробітної плати (200,00 грн.) перевищує розмір середньоденної зарплати (171,43 грн.), то дні у відрядженні оплачуємо виходячи з денного заробітку працівника.

3. Визначимо суму виплат за дні відрядження:

200,00 х 3 = 600,00 (грн.).

Дійсно, розраховуючи середньоденну зарплату і денний заробіток для оплати періоду відрядження, слід урахувати безліч нюансів. Упевнені, що все зробити правильно вам допоможе ця стаття.

висновки

  • Розмір оплати праці у відрядженні не може бути нижче середнього заробітку.

  • Середній заробіток для оплати періоду відрядження розраховуйте відповідно до Порядку № 100.

  • Денний заробіток розраховуйте за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні, виходячи з повністю відпрацьованого часу в такому місяці.