№43

Податки та бухгалтерський облік, травень, 2015/№ 43 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Відрядження: вступна лекція «Повертається якось чоловік з відрядження…» Ну хто з нас не чув анекдотів, які б починалися з цієї фрази? Пригадали історію «до теми»? Чудово! Поділіться гарним настроєм з колегами. А поки що давайте поговоримо про поїздку «чоловіка». Отже, розмова піде про відрядження…
  • Аванс на відрядження Відрядження нерозривно пов’язане з таким поняттям, як «аванс». Навіщо він потрібний? Кому, коли і в якому розмірі його видають? Зараз з’ясуємо.
  • Добові: встановлюємо і розраховуємо У якому документі має бути прописано розмір добових для відряджень по Україні та за кордон? Чому він може дорівнювати? Чи може розмір добових коливатися залежно від посади працівника чи регіону, до якого його направляють? Відповіді на перелічені та інші «добові» питання ви знайдете в цій статті.
  • Звіт про відрядження: не забудьмо про головне! Свого часу гурт «Песняры» у своїй пісні на музику полонезу М. К. Огінського співав про Батьківщину, на яку треба повернутись*. Так і з будь-якого відрядження — внутрішнього чи закордонного — працівник рано чи пізно має повернутися. А після цього — скласти Звіт про використані у відрядженні кошти. Про найважливіші аспекти цього Звіту нагадаємо вам прямо зараз у нашій статті.
  • «Хочеш розсмішити Бога — розкажи йому про свої плани», або Продовжуємо строк відрядження через форс-мажор Плануючи відрядження співробітника, ви заздалегідь установлюєте його строк і зазначаєте у відповідному наказі. Добре, коли все йде за планом і працівник справляється з поставленими завданнями в установлені строки. Проте в побудовані роботодавцем плани можуть втрутитися непередбачені обставини, наприклад, працівник може раптово захворіти… І що накажете робити? Ані повернутися назад, ані виконати свої обов’язки він не може. Залишається тільки продовжувати строк відрядження. Як зробити це правильно, зараз розберемося.
  • У відрядження за гроші працівника: що ураховувати при відшкодуванні Сьогодні, коли більшість підприємств працюють у режимі суворої економії, не рідкість, коли відряджений працівник вимушений витрачати власні кошти на відрядні потреби і заразом ще й за свій рахунок купувати «несподівано доручені» ТМЦ. Які особливості таких підзвітних відносин, які слід урахувати обмеження, коли розрахуватися з працівником? Про це й поговоримо.
  • Тонкощі оплати праці у відрядженні Умови оплати праці працівників у відрядженні зазвичай прописують у трудовому або колективному договорі. Проте розмір такої оплати не може бути нижче середнього заробітку працівника. Це закріплено на законодавчому рівні — у ст. 121 КЗпП. Про те, як оплатити дні роботи у відрядженні, читайте в цій статті.
  • Облік витрат, пов’язаних із відрядженням по Україні Після прочитання попередніх статей цього номера ви вже маєте уявлення про сутність відряджень і їх документальне оформлення. Настав час поговорити про наболіле — про витрати, пов’язані з відрядженням, і про те, як вони обліковуються в нових, «післяреформаційних» реаліях.
  • Закордонні відрядження: облікові моменти Налагоджуючи зв’язки з іноземними партнерами, підприємство вже точно повинно витратитися і на закордонні відрядження працівників. А це вже набагато більші витрати, ніж за місцевими відрядженнями: урахуйте тут і витрати на оформлення в’їзних/виїзних документів працівника, який відряджається, оформлення необхідних страховок, відкриття віз. Причому головна особливість таких витрат — валютна складова. Давайте приділимо увагу обліку цих особливостей закордонних відряджень.
  • Як відбути у відрядження сидячи на двох стільцях Працювати одразу на двох або навіть декількох роботах енергійній людині дуже навіть можна. Це ми вже з’ясували. А ось що робити такому активісту, якщо за одним із місць роботи його направляють у відрядження? Навіть за бажання фізично виконати свої трудові обов’язки на іншому місці роботи через перебування в іншому населеному пункті він не зможе. Не звільнятися ж урешті-решт! Напевно є якийсь вихід. Пошукаємо його разом.
  • Відрядження за кордон на службовому авто: що з документами для виїзду? Налагодження міжнародних зв’язків у бізнесі — вже не екзотика, а об’єктивна необхідність. Виявлятися воно може в різних формах: участь у виставках, конференціях, укладення імпортних/ експортних контрактів тощо. Але зрозуміло, що забезпечується все це не тільки і не стільки за телефоном і в онлайні, скільки шляхом безпосередніх зустрічей/участі. Саме тут і виникає запитання про склад документів, які знадобляться вашим працівникам для таких закордонних поїздок.
  • Відрядження ФОП і право на витрати «Якщо хочеш зробити щось добре, зроби це сам», — вважав відомий автоконструктор Фердинанд Порше. ФОП, які поділяють його думку, вважають за краще самостійно вирішувати важливі питання, у тому числі вирушаючи до інших міст. Але чи зможуть вони облікувати витрати, що супроводжують таке відрядження? Про це ви дізнаєтеся в цій статті.
  • Роз’їзний характер роботи VS відрядження Працівник регулярно «подорожує по роботі». Вважати такі поїздки відрядженням чи це робота роз’їзного характеру? Давайте розбиратися.
  • Витрати на відрядження з корпоративної картки: визначаємося з курсом НБУ Для оплати витрат на відрядження за кордоном працівнику було видано корпоративну платіжну картку (КПК). За допомогою КПК працівник 17.02.2015 р. зняв гроші у мексиканських (MXN) і колумбійських песо (COP), до звіту додано чеки банкомату. Сама дата проводки банку за випискою (списання кош тів з картки) припадає на 20.02.2015 р. На яку дату слід брати курс НБУ для перерахунку понесених витрат на відрядження у гривні?
  • Валютна готівка — чи можна не здавати в банк? Працівник повернувся із закордонного відрядження і здав залишок невитраченої готівки в касу у п’ятницю. Наступного тижня (у середу) він знову вирушає у закордонне відрядження. Чи можна не здавати оприбутковану в касі валюту в банк, а видати її працівнику як аванс на нове відрядження?
  • Календар бухгалтера на червень 2015 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі