02.11.2015

Нюанси індексації для прийнятих у вересні

У вересні 2015 року у зв’язку із законодавчим збільшенням розміру мінімальної заробітної плати збільшено посадові оклади всіх працівників підприємства. Чи буде цей місяць базовим для працівників, прийнятих на роботу (не за переведенням) у вересні 2015 року? Як бути підприємствам, де оклади «підтягнули» до нового розміру мінзарплати тільки тим, у кого вони виявилися менше нової «мінімалки»? А якщо госпрозрахункове підприємство у вересні 2015 року не підвищує оклади? Як діяти з «новачками» у такому місяці?

У загальному випадку для індексації заробітної плати «новачків» застосовують спеціальну норму — абзац третій п. 101 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Нею встановлено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації зарплати прийнятих працівників здійснюють з місяця прийняття працівника на роботу. Тому величину приросту індексу визначаємо з урахуванням індексу інфляції місяця прийняття на роботу. Такий підхід застосовують в усіх місяцях, коли не відбувається підвищення посадових окладів у зв’язку із законодавчим збільшенням мінзарплати.

Водночас, слід ураховувати й норму абзацу першого п. 5 Порядку № 1078. Так, у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим.

Якщо в результаті підвищення розмірів мінімальних соцгарантій (мінзарплати) не відбувається збільшення грошового доходу (виплат, що є об’єктами індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078), то базовий місяць не змінюється ( абзац другий п. 5 Порядку № 1078).

Місяць, в якому збільшується посадовий оклад працівника, — завжди базовий. Тому якщо в результаті законодавчого підвищення мінзарплати відбувається збільшення окладів за посадами на підприємстві — такий місяць буде базовим як для працівників, які на момент підвищення посадових окладів працюють на підприємстві, так і для працівників, прийнятих на роботу цього місяця.

Отже, вересень 2015 року (місяць законодавчого підвищення мінзарплати) є базовим місяцем і для працюючих, і для «новачків», прийнятих цього місяця для посад, оклади за якими встановлено на рівні «мінімалки» (нові розміри мінзарплати згідно із Законом України від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ).

Якщо у вересні 2015 року госпрозрахункове підприємство підвищує посадові оклади всіх працівників (запроваджує нову схему посадових окладів, розраховану виходячи з нового розміру мінзарплати) — цей місяць також буде базовим і для працюючих, і для прийнятих цього місяця працівників.

В усіх інших місяцях (коли не підвищуються посадові оклади працівників у зв’язку зі зростанням «мінімалки») для «новачків» застосовують абзац третій п. 101 Порядку № 1078. Наприклад, для працівників, прийнятих у жовтні 2015 року, індекс споживчих цін наростаючим підсумком розраховують з місяця прийняття (тобто з урахуванням індексу інфляції жовтня 2015 року). Для визначення права на поточну індексацію у щомісячній таблиці для них орієнтуються на місяць, що передує місяцю прийняття працівника на роботу (у цьому випадку — орієнтиром буде вересень 2015 року).