№88

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2015/№ 88 Інші номери журналу ›
  • Дата податкових зобов’язань для зведеної ПН Лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 21400/6/99-99-19-03-02-15
  • Дві «коригувальні» події не обов’язкові Лист ДФСУ від 08.10.2015 р. № 21401/6/99-99-19-03-02-15
  • Якщо вас «відрізали» від електронної звітності «А если не будут брать, отключим газ». Із к/ф «Діамантова рука» Із найрізноманітніших джерел до нас усе частіше надходить інформація про відключення електронки — витончений вид свавілля, яке вже не перший рік практикують податківці. Він полягає в тому, що зазвичай напередодні подання податкової звітності місцеві фіскали в односторонньому порядку розривають Договір про визнання електронних документів і тишком-нишком відключають платника «від мережі». Унаслідок чого останній втрачає можливість «спілкування» з ЄРПН (реєстрації ПН, РК тощо), а також подання звітів і декларацій, що загрожує для нього низкою негативних господарських наслідків, уключаючи фінсанкції. На прохання читачів сьогодні обговоримо ці проблеми детальніше.
  • Звіт про суми податкових пільг: складаємо та подаємо Користуєтеся пільгами? Не забудьте відзвітувати. Такий закон. Адже для бюджету ваша вигода перетворюється на втрати — недоотриману суму коштів. Тому за «пільговим» життям пильно спостерігають контролери. Про те, як відзвітувати перед ними, зараз поговоримо.
  • Приклади розрахунку лікарняних та декретних від ФСС При розрахунку лікарняних і декретних роботодавці використовують положення Порядку № 1266*. У середині літа КМУ затвердив зміни до цього Порядку, завдяки яким його текст було викладено в новій редакції. При цьому приклади обчислення середнього заробітку за видами загальнообов’язкового соцстрахування прибрали з Порядку № 1266. Їх повинно було затвердити Мінсоцполітики окремо. І ось вони з’явилися. Що ж для нас підготувало Мінсоцполитки? Знайомимося з прикладами разом!
  • Податок на прибуток: «фінансові обрізання» Нові правила обкладення податком на прибуток усе більше цікавлять наших читачів. І це не дивно — навіть незважаючи на те, що до подання річної декларації ще часу багато, деякі платники вже звітують за внутрішньорічними періодами. А тепер їх стало ще більше, оскільки з’явилася можливість «9-місячним» збитківцям зіскочити зі сплати місячних авансів*. Сьогодні ми поговоримо на тему податкових різниць за фінансовими операціями. Безумовно, це прямо торкнеться тільки тих платників, які зобов’язані ці самі різниці враховувати.
  • Розплата за розмову з коханою за рахунок роботодавця Приводом для написання цієї статті стало таке запитання читача. Адміністрація його підприємства встановила факт неслужбового використання мобільного телефону конкретним працівником. Чи зобов’язане підприємство стягнути з нього вартість розмов? Якими будуть податкові наслідки особистих розмов?
  • Звільнити на лікарняному Приводом для написання цієї статті став лист нашого читача із життєвим запитанням: чи може роботодавець звільнити працівника, який перебуває на лікарняному? Розбираємося!
  • Нюанси індексації для прийнятих у вересні У вересні 2015 року у зв’язку із законодавчим збільшенням розміру мінімальної заробітної плати збільшено посадові оклади всіх працівників підприємства. Чи буде цей місяць базовим для працівників, прийнятих на роботу (не за переведенням) у вересні 2015 року? Як бути підприємствам, де оклади «підтягнули» до нового розміру мінзарплати тільки тим, у кого вони виявилися менше нової «мінімалки»? А якщо госпрозрахункове підприємство у вересні 2015 року не підвищує оклади? Як діяти з «новачками» у такому місяці?
  • Декретні для тих, у кого менше 6-ти за 12 Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років з травня 2014 року і ніде не працювала, надала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 4 листопада 2015 року по 8 березня 2016 року. Як визначити суму допомоги по вагітності та пологах?
  • Смерть в період непрацездатності: хто отримає виплати? Працівник помер, перебуваючи на лікарняному. Хто має право отримати виплати, що належать такому працівнику при проведенні остаточного розрахунку?
  • ФОП-загальносистемник захворів: чи допоможе соцстрах? Громадянин зареєстрований підприємцем на загальній системі. Його чекає планова операція і подальше лікування в міській лікарні. Чи може він оформити листок непрацездатності та отримати за ним допомогу з Фонду соціального страхування?
  • Чим запам’ятався жовтень
  • Як не піддатися маніпуляції у ЗМІ «Ви живете краще, ніж у Південній Кореї! Ви найвеличніша нація! Вождь піклується про вас!» — приблизно такими гаслами «годує» народ північнокорейське радіо. Насправді все не так весело: народ голодує, світло майже ніколи не включають, ну, зате під захистом від підступів американських імперіалістів. «У нас усе не так», — може відповісти читач. Так, дійсно, нам живеться краще, ніж громадянам Північної Кореї, ось тільки маніпуляції не менше. Як же їй протистояти?
  • Затверджено нову форму авансового звіту Мінфін наказом від 28.09.2015 р. № 841 затвердив нову форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт), та Порядок його складання.
  • Нюанси транспортно-експедиторскої діяльності
  • Граничний строк сплати податків — таки переноситься! Податківці у листі від 09.10.2015 р. № 21492/6/99-99-15-04-02-15 рекомендують враховувати правову позицію Верховного Суду України, викладену в постанові від 09.06.2015 р. у справі № 21-18а15 щодо перенесення граничного строку сплати податку, якщо було перенесення граничного строку подання податкової звітності.
  • Що є доходом комісіонера при обчисленні 20-мільйонного критерію? Податківці у листі від 19.10.2015 р. № 21976/6/99-99-19-02-02-15 повідомили, який дохід враховувати комісіонеру при розрахунку критерію річного доходу в 20 млн грн. із метою визначення права не проводити податково-прибуткові коригування фінрезультату відповідно до розд. ІІІ Податкового кодексу України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі