05.11.2015

Оренда майна: ВЗ + ПДФО... і нова ознака доходу!

Підприємство орендує у фізичних осіб склад та автомобіль. Чи потрібно з орендної плати крім ПДФО утримувати й ВЗ? Як відобразити оренду в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? (м. Херсон)

Так, орендна плата обкладається ВЗ і ПДФО. Зараз із цього приводу вже немає жодних сумнівів.

Нагадаємо, що наразі об’єкти обкладення ВЗ і ПДФО практично збігаються ( п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Про відмінності ми говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 24, с. 20. Так, під обкладення ПДФО, а отже і ВЗ, потрапили доходи, перелічені в п. 164.2 ПКУ, зокрема:

— суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку згідно з умовами цивільно-правового договору ( п.п. 164.2.2 ПКУ). Сюди відносять доходи від оренди рухомого майна;

— дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та користування), визначений у порядку, установленому п. 170.1 ПКУ ( п.п. 164.2.5 ПКУ). А це «чистої води» оренда нерухомості.

Звідси висновок: орендна плата обкладається ПДФО і ВЗ.

Та й від податківців приємних сюрпризів не було. У консультації з розділу 132.02 БЗ вони підтверджують, що сума орендної плати, яка виплачується за договором оренди рухомого (нерухомого) майна, підлягає обкладенню ВЗ на загальних підставах. Нагадуємо, що ставка збору фіксована — 1,5 % незалежно від суми доходу.

Майте на увазі, що підприємство в цьому випадку виступає податковим агентом і на нього покладено обов’язок утримати та перерахувати ПДФО і ВЗ. Перераховуєте платежі до бюджету безпосередньо при виплаті доходу, а якщо виплачували орендну плату готівкою з каси — протягом банківського дня, що настає за днем виплати.

Орендна плата не обкладається ЄСВ

Так, одна частина вашого питання закрита. Тепер черга Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

З орендою нерухомості все просто — для відображення доходу від такої операції передбачено ознаку «106». А ось з орендою рухомого майна «накладочка вийшла».

З незапам’ятних часів підприємства-орендарі відображали такий дохід з ознакою «102». Аргументи були прості: спеціальної ознаки під «рухому оренду» немає, при цьому оренда — це договір цивільно-правового характеру. З усього переліку ознак підходила ознака «102». Та й податківці з цим погоджувалися.

Але! З червня 2015 року все стало догори дриґом. Тепер у консультаціях з розділів 103.22 і 103.25 БЗ красується такий висновок: дохід фізособи за оренду рухомого майна (у тому числі транспортних засобів) відображається в розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою «127». Будьте пильні!

Також не забувайте, що суми орендної плати та утриманого з неї ВЗ потрібно показати в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у складі загальних сум.