№89

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2015/№ 89 Інші номери журналу ›
  • Слово редактора: Кожному бухгалтеру даруємо смартфон!
  • Орендні платежі: відображаємо в обліку правильно Щоб повноцінно здійснювати господарську діяльність, підприємству зовсім не обов’язково обзаводитися власним майном, викладаючи за нього кругленьку суму. Досить узяти потрібний об’єкт в оренду — і справу зроблено. Так і з урахуванням майна менше клопоту, і для кишені не дуже накладно. Головне тільки — не забувати своєчасно вносити орендодавцю за користування орендованим об’єктом установлену плату. Хочете знати, як її правильно відображати в обліку сторін? Тоді, дорогі колеги, ця стаття для вас. Вивчайте із задоволенням!
  • Обліковуємо витрати на ремонт орендованих ОЗ У вас немає у власності основних засобів, які потрібні для здійснення того чи іншого виду господарської діяльності? Не біда — їх запросто можна взяти в оренду. Благо відповідних «орендних» пропозицій на ринку зараз предостатньо. Як-то кажуть, були б гроші, а товар знайдеться. Проте не завжди стан представлених об’єктів дотягує до ідеального. Тому, щоб отримані в тимчасове користування основні засоби могли повною мірою виконувати очікувані від них функції, орендарю часом доводиться вкладати чималі кошти в їх ремонт чи поліпшення. Цікаво, як ці витрати відобразити в обліку? Давайте, друзі, розберемося разом.
  • Орендар повертає відремонтоване майно У цій статті продовжимо говорити про облік відремонтованих об’єктів для орендаря. Переходимо до ситуації, коли орендарю настав час повертати відремонтований об’єкт. Погляньмо, як це обліковується в орендаря і до яких податкових наслідків призводить.
  • Ремонт-поліпшення: відображаємо в обліку орендодавця У попередніх статтях ви могли ознайомитися з обліком ремонтів і поліпшень орендованого майна в орендаря. Але не слід також забувати і про орендодавця. І хоча в нього немає таких складних облікових нюансів, як у орендаря, проте варто приділити обліку у нього окрему статтю.
  • ЄП-орендодавець: «безмежно в межах розумного»* «Тварь ли я дрожащая или право имею...» Ф. М. Достоєвський. «Злочин і покарання» Трошки перефразовуючи знаменитого Матроскіна, нявкнемо так: щоб купити що-небудь потрібне, треба здати в оренду що-небудь непотрібне... Звісно, ця геніальна думка приходить і до єдинників. Давайте ж розберемося, в яких саме «межах» це можливо...
  • Виплата доходу за оренду нерухомості фізособі-нерезиденту Оренда нерухомості за кордоном — це не тільки «хатинка на Мальдівах». Наприклад, кримчан для цілей оподаткування теж прирівняли до нерезидентів*. А отже, оренда нерухомості в нерезидента — це не така вже й розкіш, а цілком реальна ситуація. Розберемося, які ж особливості потрібно враховувати при виплаті доходу такому орендодавцю.
  • Орендна плата готівкою: чи можна без РРО? (так/ні/краще утриматися — потрібне підкреслити) Виробниче підприємство крім своєї основної діяльності (виготовлення пластмасових виробів) здає в оренду основні засоби, у тому числі нерухомість. Готівкових розрахунків з покупцями власної продукції не здійснює і РРО не використовує. Чи можна за необхідності прийняти орендну плату готівкою до каси підприємства без РРО? (м. Кременчук)
  • Переведення боргу за договором оренди: чом би й ні? Наше підприємство уклало з орендодавцем «А» договір оренди приміщення на тривалий строк та сплатило йому орендну плату авансом на півроку наперед. Проте виявилось, що це приміщення вже здається в оренду і звільниться нескоро. Орендодавець «Б» запропонував нам зняти схожий об’єкт у нього і перевести на себе борг за заборгованістю з орендної плати з орендодавця «А». Чи допустима така операція? Якими будуть наші дії? (м. Львів)
  • Страхування орендованого майна орендарем Директор планує застрахувати приміщення, що орендується нашим підприємством. Підкажіть, будь ласка, чи має право орендар страхувати орендоване майно? Як відобразити витрати зі страхування в бухгалтерському обліку? Які податкові наслідки можуть бути в підприємства? (м. Тернопіль)
  • Єдиноподатник і мінімальна сума орендного платежу Я — фізична особа — підприємець — платник єдиного податку. Отримую дохід від надання нерухомості в оренду. Чи потрібно мені при визначенні бази оподаткування застосовувати мінімальну суму орендного платежу? (м. Кіровоград)
  • Здаємо в оренду нерухомість у Криму: чи буде ПДВ? Наше підприємство отримує дохід від надання в оренду нерухомості, що знаходиться у Криму. Чи обкладається такий дохід ПДВ? (м. Дніпропетровськ)
  • Оренда майна: ВЗ + ПДФО... і нова ознака доходу! Підприємство орендує у фізичних осіб склад та автомобіль. Чи потрібно з орендної плати крім ПДФО утримувати й ВЗ? Як відобразити оренду в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? (м. Херсон)
  • Гарантійний платіж з оренди та ПДВ Наше підприємство надає в оренду будівлю. Договором оренди передбачено необхідність оплати орендарем гарантійного платежу. На яку дату потрібно нарахувати зобов’язання з ПДВ, якщо відбувається залік такого гарантійного платежу в рахунок оплати орендних платежів? (м. Львів)
  • Оренда у директора: кому підписувати договір? Підприємство планує орендувати автомобіль у директора. Чи має право директор підприємства підписати такий договір і від імені орендодавця, і від імені орендаря? (м. Київ)
  • Здаємо приміщення в оренду: чи переводити його в інвестнерухомість? У нашого підприємства є власне виробниче приміщення, яке ми обліковуємо як об’єкт основних засобів. Зараз воно не використовується за призначенням (простоює), тому ми вирішили здати його в оренду. Чи потрібно цей об’єкт переводити в інвестиційну нерухомість? (м. Суми)
  • Дохід від оренди для неприбуткових організацій Чи має право неприбуткова організація здавати приміщення в оренду? Чи слід обкладати отриману орендну плату податком на прибуток? (м. Суми)
  • Мін’юст нагадав про порядок визнання юрособи відсутньою за її місцезнаходженням Міністерство юстиції у листі від 12.10.2015 р. № 1029-0-2-15/193 зазначає, що юридична особа зобов’язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.
  • Врожай знищено (загинув): що з ПДВ? Податківців у Базі знань (категорія 101.24) запитали, чи потрібно суб’єкту спеціального режиму оподаткування при знищенні (загибелі) врожаю, за який не буде отримано компенсації, здійснити нарахування податкового зобов’язання за придбаними товарами/ послугами, які використані для вирощування таких посівів (насаджень) та були відображені в податковій декларації з ПДВ з позначкою «0121»/«0122»/«0123».
  • Фонд соцстраху з ТВП: листки непрацездатності з зони АТО не оплачуються Фонд соцстраху з ТВП у листі від 08.10.2015 р. № 5.2-32-1602 нагадав, що листки непрацездатності, які були видані закладами охорони здоров’я на тимчасово окупованих та неконтрольованих територіях після 01.12.2014 р., не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі