16.11.2015

Навіть не мріяли! Змінено Порядок компенсації «солдатам підприємства»!

Чесно зізнаємося: такої щедрості від КМУ ми не очікували. Тому з радістю поспішаємо ознайомити вас з новинками щодо компенсації середньої зарплати «солдатів підприємства». Новини «з полів» хороші.

КМУ постановою від 04.11.2015 р. № 911 уніс зміни до своєї ж постанови від 04.03.2015 р. № 105 (далі — постанова № 105). Останньою було затверджено Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників (далі — Порядок № 105).

Що ж зміниться з набуттям чинності змінами (на момент підготовки номера вони ще не набули чинності)?

Перша новина. Положення постанови № 105 і Порядку № 105 поширюватимуться на громадян України, які були починаючи з:

18 березня 2014 року призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

8 лютого 2015 року прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану;

11 червня 2015 року призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, та підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Тобто підприємства, які зберігали місце роботи та нараховували середній заробіток таким «солдатам підприємства», тепер зможуть розраховувати на отримання компенсації їхнього середнього заробітку з бюджету, як це передбачено ст. 119 КЗпП.

А ось з підприємцями питання залишилося відкритим. Нагадаємо, що їм відмовляють у компенсації, оскільки у ст. 119 КЗпП та в постанові № 105 названі тільки підприємства, установи, організації.

Порядок отримання компенсації не змінився. Як і раніше, щоб отримати компенсацію, роботодавцю потрібно до 15-го числа місяця, наступного за місяцем нарахування:

1) заповнити звіт, наведений у додатку 1 до Порядку № 105. Зверніть увагу: назви цього звіту і його граф були дещо відкориговані. Урахуйте це при заповненні звіту;

2) погодити його з районним (міським) військовим комісаріатом або (увага! — новинка) з військовою частиною, які здійснювали призов працівника на військову службу (у частині підтвердження призову та проходження військової служби);

3) подати погоджений звіт до органу соцзахисту населення.

Друга новина. Компенсацію з бюджету середнього заробітку здійснюватимуть:

— щодо працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, — до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації;

— щодо працівників, які були призвані під час мобілізації, на особливий період, і підлягали (підлягають) звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжили (продовжать) військову службу за контрактом, — не більше ніж на строк укладеного контракту.

Зауважимо, що раніше компенсацію виплачували не більше ніж за один рік з моменту мобілізації. З набуттям чинності цими змінами проблема буде вирішена.