26.11.2015

Обмеження за сумами лікарняних і декретних

Які обмеження повинен ураховувати роботодавець при нарахуванні працівникам лікарняних і декретних*? Таня

* Під декретними розуміємо суму допомоги по вагітності та пологах.

Загальні обмеження. Вони призначені для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку становить 6 місяців і більше. Озвучимо ці обмеження.

За декретними. Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази справляння ЄСВ, з якої сплачувався ЄСВ, і не може бути менше, ніж розмір мінімальної зарплати (далі — МЗП), установленої на момент настання страхового випадку.

За лікарняними. Сума лікарняних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ, з якої сплачувався ЄСВ.

Крім того, і за лікарняними, і за декретними середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну величину бази справляння ЄСВ, що діє в останньому місяці розрахункового періоду, з розрахунку на один календарний день.

Спеціальні обмеження. Вони передбачені для застрахованих осіб, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед настанням страхового випадку становить менше 6 місяців.

За декретними. Сума допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не має бути вище двократного розміру МЗП і не може бути менше розміру МЗП, установленої законом у місяці настання права на декретну відпустку.

За лікарняними. Сума лікарняних з розрахунку на місяць не може бути вища за розмір МЗП, установленої законом у місяці настання страхового випадку. Детальніше про це — в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 83 і № 84.