05.10.2015

Передсвятковий клопіт: готуємося відзначати День захисника

З цього року офіційних свят в Україні стало більше. 14 жовтня ми вперше відзначатимемо День захисника України. Свята ми любимо, — скажете ви. Але кадровик і бухгалтер із заробітної плати одразу подумають про те, що потрібно врахувати у зв’язку з появою нового святкового дня. Для того, щоб ви особливо не напружувалися, зараз ми розповімо про всі святкові нюанси.

Усі святкові та неробочі дні перелічено у ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП). До 25.03.2015 р. їх було 10, а після зазначеної дати стало 11. Нове свято, присвячене вшановуванню захисників нашої Батьківщини, зовсім скоро — 14 жовтня.

Введення нового святкового дня безумовно вплинуло на норму робочого часу на 2015 рік, що використовується для розрахунку зарплати, відпускних, лікарняних, декретних. Усе про змінену норму ви дізнаєтеся в одному з найближчих номерів нашого видання.

А сьогодні розберемося з передсвятковими та святковими турботами.

Скорочуємо передсвятковий робочий день на 1 годину (але не всім)

За загальним правилом напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на 1 годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні ( ст. 53 КЗпП). При цьому

оплата праці працівників, яким установлено посадові оклади (місячні тарифні ставки), за скорочений на 1 годину день не зменшується

Проте така «поблажка» діє тільки для працівників, які працюють на умовах повної зайнятості.

А ось працівникам, яким установлено неповний робочий час, у передсвятковий день доведеться працювати як завжди. Тобто тривалість їх робочого часу в такий день не скорочується (див. лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 397/13/116-14). Працю таких працівників оплачують пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

14 жовтня роботу відміняємо (але не для всіх)

За загальним правилом у святкові та неробочі дні, до числа яких потрапило і 14 жовтня, робота не проводиться. Але, як завжди, є винятки.

Залучити працівників до праці 14 жовтня можна тільки в разі необхідності виконувати роботи:

— припинення яких неможливе у зв’язку з виробничо-технічними умовами (на безперервно діючих підприємствах);

— зумовлені необхідністю обслуговування населення.

Крім того, у ч. 2 ст. 71 КЗпП наведено перелік виключних випадків, коли працівника можуть залучити до роботи в святковий день. До них належать:

1) запобігання або ліквідація наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайне усунення їх наслідків;

2) запобігання нещасним випадкам, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя або нормальні життєві умови людей, загибелі чи псуванню майна;

3) виконання невідкладних, заздалегідь не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить надалі нормальна робота підприємства, установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

4) виконання невідкладних навантажувально-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу або скупчення вантажів у пунктах відправлення та призначення.

Правильно оформляємо та оплачуємо «святкову» працю

По-перше, отримайте згоду виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника). А в разі відсутності профспілкової організації, роботу у святковий день погоджуйте з представником трудового колективу. У запиті на отримання дозволу на залучення працівників до роботи у вихідний день зазначте чисельність, прізвища та посади (професії) працівників.

По-друге, видайте наказ (розпорядження) про залучення працівників до роботи у святковий день. З наказом (розпорядженням) ознайомте працівників під підпис.

Вихід на роботу у святковий день зумовлений графіком роботи (змінності)? Тоді можна обійтися без дозволів. Адже графік виходу на роботу (змінності) уже буде погоджений з профспілкою.

І, звичайно, не забудьте правильно заповнити Табель обліку використання робочого часу. Для роботи у святковий день є спеціальна відмітка — «РВ» або «06». Також потрібно зазначити кількість фактично відпрацьованих цього дня годин.

Тепер справа за оплатою. «Святкова» праця має бути винагороджена належним чином. І ст. 107 КЗпП це підтверджує.

Оплата за роботу у святкові дні здійснюється в подвійному розмірі, а саме:

— відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

— працівникам, праця яких оплачується за годинними чи денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

— працівникам, які отримують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у вихідний день проводилася в межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота проводилася понад місячну норму.

Урахуйте: оплаті підлягають години, фактично відпрацьовані у святковий день.

Працівнику, який працював у святковий день, за його бажанням надається інший день відпочинку

Важливо! Інший день відпочинку — це додаткова гарантія за роботу у свято, яку зобов’язаний надати роботодавець, якщо працівник виявить бажання нею скористатися. Такий день є вихідним і оплаті не підлягає. Тоді як робота у святковий день у будь-якому разі оплачується в подвійному розмірі (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09).

При підсумованому обліку робочого часу роботу у святкові дні за графіком уключають до норми робочого часу за обліковий період, установленої на підприємстві. Години роботи, що перевищують установлену норму, вважаються наднормовими та оплачуються в подвійному розмірі. При цьому години, які були в обліковому періоді відпрацьовані у святкові дні за графіком роботи, виключати з кількості наднормових не потрібно, оскільки це був звичайний робочий день згідно з графіком виходу на роботу.

Години, відпрацьовані у святкові дні понад установлену на підприємстві норму робочого часу за обліковий період, при підрахунку наднормових годин не враховуються. Річ у тім, що вони вже оплачені в подвійному розмірі (див. п. 11 Методичних рекомендацій щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138, лист Мінсоцполітики від 17.02.2012 р. № 51/13/116-12).

Переносимо вихідний день?

Таке запитання може виникнути, якщо 14 жовтня, яке у 2015 році припадає на середу, є дійсно вихідним на вашому підприємстві. І ще ним можуть задатися роботодавці, в яких працюють працівники на умовах неповного робочого тижня.

Почнемо з вихідного. Одразу зазначимо, що вихідний у середу — рідкість. Річ у тім, що загальним вихідним днем є неділя. При 5-денному робочому тижні з двома вихідними другий вихідний день установлюють, як правило, підряд із загальним вихідним вдень. Найчастіше це субота чи понеділок. Хоча другим вихідним може бути будь-який інший день тижня.

У випадку якщо святковий день збігся з вихідним днем, установленим графіком роботи, то такий вихідний день переносять на наступний день після святкового. Зауважте, що в цьому випадку змінюється статус днів. Тобто звичайний вихідний стає святковим днем, а наступний день, який мав бути робочим, стає вихідним.

Отже, якщо середа (14 жовтня) — законний вихідний день для ваших працівників, то він переноситься на четвер (15 жовтня 2015 року), оскільки святковий день збігся з вихідним ( ч. 3 ст. 67 КЗпП).

Тепер про ситуацію з неповним робочим часом. Якщо працівнику встановлюють неповний робочий тиждень, то крім установлених вихідних днів (субота і неділя для 5-денного робочого тижня) у нього з’являється ще один вільний від роботи день (або декілька таких днів). Проте вихідний і вільний від роботи дні — це, як-то кажуть в Одесі, дві великі різниці. А тому

якщо середа (14 жовтня) — це вільний від роботи день (а не вихідний), то переносити його на четвер (15 жовтня) не потрібно

Розбираємося з відпускниками

Нове свято припадає на період перебування працівника в щорічній відпустці або додатковій відпустці «на дітей»? У такому разі його відпустку потрібно продовжити на один день ( ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Наприклад, якщо працівнику надано щорічну відпустку з 1 жовтня на 14 календарних днів, то він повинен стати до роботи 16 жовтня. При цьому святковий день оплаті не підлягає. Тобто в нашому прикладі працівник фактично відпочиватиме 15 днів, а відпускні отримає за 14 днів.

А що, якщо хтось тільки збирається у відпустку і хоче розпочати її саме з 14 жовтня? Нічого страшного. Святковий день теж може бути першим днем відпустки. Порушенням трудового законодавства це не вважається.

Проте для працівника недоцільно йти у відпустку зі святкового дня, якщо цей день не є для нього робочим. Адже працювати цього дня й так не доведеться, а оплаті, як день відпустки, він не підлягає.

А ось якщо працівник працює за змінним графіком роботи, і його робочий день збігається зі святковим, то сенс почати відпустку з такого дня є. У такому разі цей день додадуть до тієї тривалості відпустки, яку він зазначить у заяві, але не оплатять.

Хороших і веселих свят!