№80

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2015/№ 80 Інші номери журналу ›
  • Запізнілі ПН/РК: як їх обліковувати? Зміни атакують ПН постійно. Здавалося б, тільки пристосувалися до їх обліку «місяць у місяць», як знову зміни: для ПК ввели «свій» строк — 365 днів. Зорієнтуватися в усьому цьому круговороті новин не так уже і просто. Тому давайте розберемо, як «на сьогодні» обліковувати запізнілі ПН.
  • Уточнюємо податок на нерухомість Якщо якаcь неприємність може статися, вона станеться. (Закон Мерфі) Ніколи не буває так, щоб усе пройшло ідеально на 100 %. Навіть якщо ви і податок розрахували без помилок, і звітність заповнили правильно, і з її поданням не запізнилися, і платежі до бюджету перерахували своєчасно — усе одно ще зарано спочивати на лаврах. Причому немає значення, про який податок ідеться. Така вже у нас з вами неспокійна професія. Але, можливо, хоч з податком на нерухомість інакше? Адже нерухомість сама по собі приклад стабільності і постійності. На жаль, з цим податком усе, як і з іншими. Або законодавець, або засновник з директором, або й стихійне лихо обов’язково втрутяться в розмірений хід речей і… І знову доведеться перераховувати, переподавати, погашати недоїмку або ж навпаки вимагати переплату назад. А отже, уміти уточнити податкові зобов’язання з «нерухомого» податку теж треба. Цим сьогодні ми й займемося.
  • Передсвятковий клопіт: готуємося відзначати День захисника З цього року офіційних свят в Україні стало більше. 14 жовтня ми вперше відзначатимемо День захисника України. Свята ми любимо, — скажете ви. Але кадровик і бухгалтер із заробітної плати одразу подумають про те, що потрібно врахувати у зв’язку з появою нового святкового дня. Для того, щоб ви особливо не напружувалися, зараз ми розповімо про всі святкові нюанси.
  • Компенсація за працевлаштування переселенця Щоразу, коли спливає новина про якусь «компенсацію», виникають спірні відчуття. З одного боку — радість: хоч якесь полегшення, фінансова підтримка. Але з іншого… Досвід підказує, що сума, напевно, буде далека від очікувань, а порядок отримання настільки хитромудрий, що простіше відмовитися. На порядку денному — компенсація роботодавцям витрат, пов’язаних із працевлаштуванням переселенців. Чого чекати і на що сподіватися? Розберемо по крихтах тему і знайдемо відповіді на всі запитання.
  • Оптимізуємо податок на прибуток З одного боку, завершення звітного періоду з податку на прибуток уже видніється на горизонті. З іншого — ще є час, щоб привести свій прибутковий облік в порядок і за необхідності оптимізувати його. Тим паче, що можливостей для цього чимало. Про це ми зараз і поговоримо.
  • Рахуємо строки в ПКУ* без помилок Практично будь-яка дія, урегульована правом, повинна виконуватися у відведений для цього строк. Для дій, пов’язаних з оподаткуванням (подання декларацій і заяв, сплата податків, оскарження тощо), такі строки прописано в ПКУ. І, на перший погляд, усе простіше простого: вивчи ці строки напам’ять і не знай собі проблем. Але, на жаль, тут усе дещо складніше…
  • Шпаргалка для заповнення ПН Податкова накладна, вона ж ПН, вона ж головний біль і радість бухгалтера. Сьогодні знову про неї. Перш за все, зауважимо приємну тенденцію у бік спрощення форми ПН і правил її заповнення. Проте, поки нам є що обговорювати, писати, над чим сперечатися. Звичайно, мусимо визнати, наша шпаргалка порівняно з аналогічною, але трирічної давності, значно схудла. Проте, судячи з побажань/запитань читачів, актуальності своєї не втратила: люди хочуть бачити всю інформацію (з нормативних документів, консультацій з БЗ) у стислій формі. Сподіваємося, що в найближчому майбутньому нам нададуть ідеальну форму ПН з ідеальним порядком, і тоді обійдемося без шпаргалок. Така надія пов’язана з проектом, який можна почитати ось тут: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2015-rik/64042.html. А свої зауваження і пропозиції можна надіслати ось сюди: dpspdv@ukr.net.
  • Орендна плата в 1ДФ, якщо орендодавець помер Яким чином відображати в 1ДФ інформацію про орендну плату, яка нараховується померлому орендодавцю нерухомого майна (земельної ділянки)?
  • Чим запам’ятався вересень
  • «Непрості» люди: як порозумітися Ви слово — вам десять у відповідь! Тільки поглянули, а він уже образився смертельно. Попросили — злиться. Зробили зауваження — плаче. Хотіли порадитися — мовчить!
  • Працівника призвали до війська: що з ПСП? ДФСУ у Базі знань (підрозділ 103.08.01) розглянула запитання щодо застосування ПСП до заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, який отримує заробітну плату (середній заробіток) та одночасно грошове чи майнове (речове) забезпечення військовослужбовця, що виплачуються з бюджету.
  • Звіт з ЄСВ: кого враховують у штатній чисельності працівників
  • Чи мають право єдинники вносити ТМЦ до СК юросіб? На запитання, чи може юридична особа — платник ЄП 3 групи здійснювати операції з внесення коштів або майна до статутного капіталу (СК) іншої юридичної особи в обмін на корпоративні права, фахівці ДФСУ у Базі знань (підрозділ 108.01.02) надали неочікувану відповідь.
  • Продаж автомобіля юрособою-єдиноподатником З одного боку, при продажу автомобіля юрособою-єдиноподатником проблем виникати не повинно, адже автомобіль — основний засіб і дохід визначається за правилом, установленим п. 292.2 Податкового кодексу України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі