15.10.2015

Коригування розділу II форми № 1ДФ — простіше простого

Тепер поговоримо про розділ, який став частиною форми № 1ДФ тільки у 2015 році — розділ II. Нагадаємо, що в ньому податкові агенти, зокрема, наводять суми доходів і утриманого з них військового збору. Якщо при цьому вони допустять помилку, то її доведеться виправляти. А як саме, ви дізнаєтеся в цій статті.

Методика виправлення

Розділ II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ складається з трьох підрозділів: «Оподаткування процентів», «Оподаткування виграшів (призів) у лотерею», «Військовий збір».

Перший заповнюють податкові агенти, які у звітному кварталі нараховували доходи у вигляді процентів (банки, кредитні спілки тощо). Другий — оператори лотереї. А третій — усі податкові агенти, які нараховували (виплачували) суми доходів, що обкладалися військовим збором.

Заповнити розділ II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ досить просто:

— у першому і другому підрозділах зазначають загальну суму доходу і ПДФО;

— у третьому — загальну суму доходу та військового збору.

Пояснимо алгоритм коригування на основі найбільш затребуваного підрозділу «Військовий збір». Отже, ви допустили помилку в розділі II підрозділу «Військовий збір» уже поданого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ і пізніше це виявили. Що ж робити в такому разі? Спершу визначтеся, який спосіб виправлення вам підійде: у звітному новому чи уточнюючому Податковому розрахунку. Потім заповнюйте безпосередньо розділ II.

У рядку «Військовий збір — виключення****» доведеться повторити всі графи помилкового рядка з уже поданого Податкового розрахунку. У рядку «Військовий збір» — відобразити правильну інформацію.

Реквізити уточнюючого або звітного нового звіту «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» повинні відповідати тим, що були зазначені в раніше поданому Податковому розрахунку.

Зауважимо: ви можете допустити помилку як виключно в розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, так і в обох розділах. Так, якщо ви спочатку неправильно визначите суму оподатковуваного доходу, то неправильною буде і сума ПДФО, і сума військового збору, тобто доведеться виправлятися в обох розділах.

Закріпимо теорію на прикладі

Наведемо приклад коригування даних у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. Для цього за основу візьмемо умову Прикладу 6, наведену на с. 38, у якій податковий агент необґрунтовано не оподаткував допомогу на поховання.

Працівник у 2 кварталі 2015 року отримав на руки допомогу в розмірі 3000 грн., яка помилково не обкладалася ані ПДФО, ані військовим збором. Суму нарахованої допомоги на поховання до утримання ПДФО та військового збору необхідно було розрахувати з урахуванням натурального коефіцієнта: 2000 x 1,176471 = 2352,94 (грн.)*.

* Військовий збір утримуємо з тієї самої суми, що була нарахована в обліку для утримання ПДФО.

Сума військового збору дорівнює:

2352,94 х 1,5 : 100 = 35,29 (грн.)

Оклад працівника у квітні — червні 2015 року дорівнював 1800 грн. (інших нарахувань, крім зарплати, а також невідпрацьованих робочих днів у нього не було).

Представимо зразок заповнення підрозділ «Військовий збір» розділу II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ, в якому виправляють помилку.

Фрагмент розділу II уточнюючого Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 2 квартал 2015 року

х

х

Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)

Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)

Загальна сума утриманого податку, збору (грн, коп.)

х

нарахованого

перерахованого

<...>

х

Військовий збір

7752

94

7752

94

116

29

81

00

х

х

х

х

х

х

Військовий збір — виключення****

5400

00

5400

00

81

00

81

00

х

х

х

х

х

<...>

Зверніть увагу, у графі «Загальна сума утриманого податку, збору (грн., коп.) перерахованого» ми повинні зазначити фактично перераховану суму військового збору за 2 квартал 2015 року. А це 81 грн.

У поточному звіті (за 4 квартал) у цій графі додатково до перерахованої суми військового збору за 4 квартал ми повинні «приплюсувати» суму військового збору, що буде доперерахований до бюджету (116,29 - 81 = 35,29 грн.).

Як бачите, немає нічого складного у виправленні помилок у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. А наша стаття, упевнені, розвіяла останні сумніви.