15.10.2015

Чи можна зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування, якщо покупець втратив статус платника ПДВ?

ДФСУ у листі від 24.09.2015 p. № 20255/6/99-99-19-03-02-15 розглянула питання щодо реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, складеної платнику ПДВ, якщо на дату реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування покупець не є платником ПДВ.

У своїй відповіді ДФСУ посилається на п. 192.1 ПКУ, де описаний порядок реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН залежить від зміни суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг (збільшення/зменшення).

Ця норма стосується коригування показників податкової накладної, яка видана покупцю — платнику ПДВ.

Зокрема: якщо сума компенсації вартості поставлених товарів/послуг збільшується — розрахунок коригування реєструє постачальник; якщо сума компенсації вартості поставлених товарів/послуг зменшується — розрахунок коригування реєструє покупець.

Автори листа звертають увагу на втрату покупцем статусу платника ПДВ.

При цьому він також втрачає право на коригування податкового кредиту, сформованого в період його реєстрації платником податку. Тому він не зможе зареєструвати розрахунок коригування.

Виходить, що постачальник товарів/послуг не може відкоригувати (зменшити) свої податкові зобов’язання з ПДВ.

Якщо ж після анулювання реєстрації покупця як платника ПДВ відбувається збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг, то постачальник на дату такого збільшення складає нову податкову накладну на суму такого збільшення.

При цьому в графі «Код отримувача» проставляє умовний ІПН покупця «100000000000», в графі «Особа (платник податку) — продавець» зазначається «Неплатник».