29.10.2015

«Ляпи» в лікарняному листі

Чи можна прийняти до оплати листки непрацездатності, якщо в одному з них не зазначено адресу підприємства, а в іншому припустилася помилка в найменуванні підприємства?

У такому вигляді — ні, але якщо виправити огріхи — цілком!

Найпростіше з листком непрацездатності (далі — ЛН), в якому не зазначено адресу. У такому разі працівник просто звертається до лікаря за місцем видачі лікарняного з проханням дописати відомості, яких бракує. І все.

Зауважимо, що в самому бланку ЛН розшифровка місця роботи обмежується назвою*. Але! Обов’язок зазначати місцезнаходження підприємства прописано в п. 3.1 Інструкції № 532. Нагадуємо, що працівників доцільно заздалегідь інформувати про точну адресу підприємства. Це особливо важливо для підприємств, у яких юридична та фактична адреси не співпадають. Чітко кажучи, зазначати треба саме юридичну адресу. Водночас, за усними роз’ясненнями фахівців соцстраху, за зазначення фактичної адреси вони не карають.

* Увага: перевіряючі наполягають на тому, що в найменуванні підприємства треба повністю розшифровувати форму власності. Щоб уникнути неприємностей, попередьте працівників, що абревіатура в назві не допускається.

Тепер розберемо другу ситуацію — що робити з помилкою. У цьому випадку працівник також повинен звернутися до лікаря, який видав ЛН. Увага! Виправлення на лицьовому боці лімітовані. Так, у бланку ЛН допускається не більше двох виправлень ( п. 4.5 Інструкції № 532).

Якщо на лицьовому боці лікарняного листа більше двох виправлень, то він вважається недійсним і не підлягає оплаті

Виявлену помилку в тексті виправляють коректурним способом, тобто помилковий текст закреслюють і над ним пишуть правильний. Застосовувати для цього «коректор» або аналогічні засоби не можна. Інакше кажучи, конкретно у вашій ситуації неправильне найменування підприємства має бути закреслене, а згори написане правильне. Одночасно у графі «Примітка» виправлення підтверджують записом «Виправленому вірити», підписом лікаря і печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

Зверніть увагу: категорично не допускається виправлення у графі «Причина непрацездатності» лицьового боку пунктів 2 «професійне та його наслідки» і 4 «нещасний випадок на виробництві та його наслідки» ( п. 3.3 Інструкції № 532). Такий лікарняний лист приймати до оплати не можна.

А ось кількість виправлень на зворотному боці бланка листка непрацездатності не обмежена і порядок їх проведення в Інструкції № 532 не прописано. Тому, якщо допустили помилку під час заповнення лікарняного, дійте в загальному порядку: неправильний текст або цифри закреслюйте і над закресленим надписуйте правильні дані. Зауважимо: якщо ви помилково підкреслили неправильний показник, то, на нашу думку, неправильне підкреслення треба закреслити штрихами і підкреслити правильне.

Крім того, на практиці виправлення і на зворотному боці лікарняних листків засвідчують написом «Виправленому вірити», підписом особи, яка вносить виправлення, і печаткою підприємства.