№87

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2015/№ 87 Інші номери журналу ›
  • Призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності Не секрет, що для оплати днів хвороби дуже важливий лікарняний лист: світло-зелений бланк із записами лікаря і різними печатками і штампами. Розберемося з цим документом і відстежимо його шлях від кабінету лікуючого лікаря до бухгалтерії підприємства.
  • Лікарняні: теорія Сьогодні ми з вами поговоримо про порядок розрахунку лікарняних. Але не просто про «сухі» норми, а про те, як їх застосовувати на практиці, щоб не «порадувати» помилками перевіряючих товаришів із соцстраху. Ну що, почнемо?!
  • Куди ж ми без практики?! Та просто нікуди... Теорія річ, звичайно, хороша, але іноді її дуже важко застосувати на практиці. Адже пишеться теорія під загальні, так би мовити, середньостатистичні ситуації. А практика іноді підносить такі «викрутаси», від яких і досвідчений бухгалтер-трудар може прийти у ступор. Допомогти розібратися з «важкозасвоюваними» лікарняними ситуаціями завжди готова наша редакція. У цій статті ми узагальнили запитання наших читачів, що надійшли на «Гарячу лінію», і наші відповіді на них.
  • Отримуємо з легкістю фінансування від Фонду Ось допомога по тимчасовій непрацездатності розрахована та нарахована. Зі своїм завданням роботодавець майже впорався. Залишилося «попросити» гроші у Фонду соцстраху. Адже роботодавець не може виплачувати «соцстрахівські» допомоги зі свого основного поточного рахунку до отримання коштів від Фонду. Ми розповімо вам, як отримати від Фонду грошові кошти на виплату допомоги.
  • Лікарняні: оподаткування та облік Ось виплати з тимчасової непрацездатності розраховані. Тепер потрібно їх правильно оподаткувати та провести в обліку. Як це зробити? Зараз з’ясуємо.
  • Хвороба ненароком нагряне, коли... працівник у відрядженні Хвороба — це персональний форс-мажор. Адже передбачити її неможливо, і застати вона може далеко від рідної домівки. Наприклад, у відрядженні. Як у цьому випадку вчинити підприємству? Чи виплачувати добові працівнику за період хвороби, що збігся з відрядженням? Підлягає оплаті чи ні лікарняний, наданий працівником? Відповімо на всі запитання.
  • Працівник захворів у відпустці Усі ми чекаємо відпустки! Будуємо плани, пакуємо валізи, передчуваємо повний релакс. А тут — бац — і «то лапи ломить, то хвіст відвалюється». Не засмучуйтеся: у цьому випадку відпустку можна продовжити або перенести. А як таку ситуацію «обіграти» бухгалтеру, ми підкажемо.
  • Директор захворів... — «миші танцювати»*? — Хочете відпочити всією конторою за однією турпутівкою? Подаруйте її директору!.. (Офісний епос) Ситуація, що загалом і в цілому розглядається тут, формально нічим не відрізняється від тієї, коли директор пішов у відпустку. Ну хіба що відпустка планується заздалегідь, а хвороба може нагрянути як сніг на голову...
  • Відряджений від підприємства засновник, захворів: «напівпечалька» Дай мед, та ще й ложку! (приказка) Ситуація, в якій опиняється хворий у відрядженні працівник підприємства, хоча й не дуже часто зустрічається, зате добре врегульована законодавством. Але зрідка підприємство направляє у службове відрядження не свого найманого працівника, а засновника. Який теж може захворіти на чужині... Давайте розберемося, на що він має право претендувати в цьому випадку (в сенсі компенсації витрат підприємством, яке його відрядило)...
  • Після хвороби встановили інвалідність: дії бухгалтера Працівник після тривалої хвороби одержав статус інваліда і продовжує працювати? Однозначно, комусь така ситуація знайома. У ній є свої «закутки». Як вийти з них правильно і без наслідків — ми зараз і розповімо.
  • ЄП у полі не хворий? Усі свої сили він віддав на те, щоб жити за рахунок суспільства... (І. Ільф, Є. Петров «Золоте теля») Як відомо, бізнес не знає ані відпусток, ані хвороб. Але бізнесмени, на жаль, хворіють. У тому числі й фізичні особи, які працюють на спрощенці. Давайте придивимося до цієї ситуації з точки зору можливих втрат і здобутків для ЄП-пацієнта.
  • «Ляпи» в лікарняному листі Чи можна прийняти до оплати листки непрацездатності, якщо в одному з них не зазначено адресу підприємства, а в іншому припустилася помилка в найменуванні підприємства?
  • Лікарняні: зі ставки на півставки Співробітник прийнятий на роботу у грудні 2010 року на повну ставку. У вересні 2015 року він був переведений на 0,5 ставки. З 7 по 25 вересня 2015 року співробітник хворів, що підтверджено належним чином оформленим листком непрацездатності. Як розрахувати суму лікарняних?
  • Лікарняні: якщо «на межі» перехідна відпустка і виправлення помилки Працівник хворів з 28 вересня по 9 жовтня 2015 року. Розрахунковий період — вересень 2014-го — серпень 2015 року. Чи братиме участь у розрахунку лікарняних сума відпускних, нарахованих у серпні 2014 року за дні відпустки, що припадають на вересень 2014 року? Крім того, у вересні 2015 року була сторнована надмірно нарахована цьому працівникові зарплата за серпень 2015 року. Це було пов’язано з тим, що з 26 по 31 серпня 2015 року він хворів, про що свідчить наданий ним у вересні 2015 року лікарняний. Але помилково за ці 4 робочі дні серпня було нараховано заробітну плату. Чи потрібно включати до розрахунку лікарняних суму зарплати, помилково нараховану в серпні 2015 року і відсторновану у вересні?
  • Календар бухгалтера на листопад 2015 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі