29.10.2015

Лікарняні: зі ставки на півставки

Співробітник прийнятий на роботу у грудні 2010 року на повну ставку. У вересні 2015 року він був переведений на 0,5 ставки. З 7 по 25 вересня 2015 року співробітник хворів, що підтверджено належним чином оформленим листком непрацездатності. Як розрахувати суму лікарняних?

Розрахунок оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності і допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

До 04.07.2015 р. (дати, з якої Порядок № 1266 було викладено в новій редакції), в ситуації, описаній у запитанні, бухгалтеру необхідно було б розраховувати середньогодинну зарплату. Далі визначити кількість робочих годин, пропущених працівником у зв’язку з хворобою, а потім суму виплат, належних працівнику у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Зараз же все набагато простіше. Показник середньогодинної зарплати більше не використовується при розрахунку суми лікарняних. Працюємо тільки з середньоденною заробітною платою з розрахунку на 1 календарний день незалежно від режиму роботи і зайнятості співробітника.

Її суму знаходимо, поділивши зарплату, що нарахована в розрахунковому періоді, на загальну кількість календарних днів, що припадають на такий період, зменшену на кількість днів, не відпрацьованих з поважних причин. Таких поважних причин усього чотири:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до 3 (6 — за медичним висновком) років;

— відпустка без збереження заробітної плати, надана відповідно до закону.

Розрахувавши середньоденну зарплату, знаходимо суму оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця і суму допомоги по тимчасовій непрацездатності. Для цього показник середньоденної зарплати множимо на відповідну кількість календарних днів, що припадають на період тимчасової непрацездатності співробітника.

Використовуючи умови прикладу, припустимо, що в розрахунковому періоді (вересень 2014 року — серпень 2015 року) оклад працівника не змінювався і дорівнював 2914,00 грн. Загальна сума зарплати, що нарахована в розрахунковому періоді (оклад, надбавки, доплати, індексація), — 50400,00 грн. Кількість календарних днів, що припадають на розрахунковий період і беруть участь у розрахунку, — 365. Страховий стаж працівника — 9 років 3 місяці.

Сума середньоденної зарплати з розрахунку на 1 календарний день дорівнює:

50400,00 : 365 = 138,08 (грн.).

Визначимо суму оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця:

138,08 х 5 = 690,40 (грн.).

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності становитиме:

138,08 х 14 = 1933,12 (грн.).

Як бачите, незважаючи на те, що у вересні 2015 року працівник був переведений на 0,5 ставки, розрахунок належної йому суми лікарняних здійснено на підставі виплат, нарахованих у розрахунковому періоді виходячи з повної ставки.

А ось у ситуації, зворотній тій, що наведена в запитанні читача (у розрахунковому періоді робота на 0,5 ставки, а в місяці хвороби — на цілу ставку), співробітнику можна тільки поспівчувати: мало того, що прохворів, так ще й у грошах втратив.

Так само діємо і в ситуації, коли зміна режиму роботи працівника відбулася в розрахунковому періоді.