03.09.2015

Чи то хворію, чи то кваліфікацію підвищую...

Підприємство уклало з навчальною установою договір про надання послуг з підвищення кваліфікації працівника. Відповідно до цього договору працівник, для якого це місце роботи є основним, повинен був розпочати навчання з 7 вересня 2015 року, проте 31 серпня він захворів. Чи підлягає оплаті листок непрацездатності, що свідчить про хворобу такого працівника, якщо він був закритий у період проходження підвищення кваліфікації?

Почнемо з того, що роботодавець не має права направляти на підвищення кваліфікації працівника, який перебуває на лікарняному. Річ у тім, що на період тимчасової непрацездатності працівнику надається листок непрацездатності, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю. Отже, направляти працівника на підвищення кваліфікації в період хвороби протизаконно. Аналогічний висновок випливає з листа Мінфіну від 20.01.2007 р. № 31-18030-07-10/854.

У цій ситуації роботодавцю необхідно було:

— домовитися з навчальним закладом про перенесення початку проходження підвищення кваліфікації на інший період;

— унести зміни до наказу про направляння на навчання для підвищення кваліфікації з урахуванням тимчасової непрацездатності працівника.

За такого розвитку подій дні тимчасової непрацездатності працівника, засвідчені лікарняним листом, підлягали б оплаті в загальному порядку.

А якщо основного працівника, що захворів, усупереч вимогам законодавства направляють на підвищення кваліфікації з відривом від виробництва? При цьому є і наказ про підвищення кваліфікації, і працівник надав оригінали відповідних документів, що підтверджують вартість понесених ним витрат у зв’язку з проїздом і проживанням. У цьому випадку роботодавець відшкодовує працівнику такі витрати і виплачує добові за кожен день перебування в дорозі у розмірі, установленому законодавством для службових відряджень*.

* Детальніше питання підвищення кваліфікації були розглянуті на с. 22 цього номера.

У табелі обліку робочого часу дні підвищення кваліфікації з відривом від виробництва відображають з кодом «ІН» (цифровий код «22»). Оплату днів підвищення кваліфікації здійснюють відповідно до ст. 122 КЗпП у розмірі середнього заробітку.

Що стосується допомоги по тимчасовій непрацездатності, то згідно з п. 1 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV вона надається у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату зарплати за період хвороби. Оскільки працівник не скорис­тався своїм правом перебувати на лікарняному, а розпочав виконання виробничих завдань, допомога по тимчасовій непрацездатності має бути виплачена тільки за дні фактичного перебування на лікарняному.

За дні хвороби, що збіглися з періодом підвищення кваліфікації, лікарняні працівнику не виплачуються. На це, зокрема, звертав увагу Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності в листі від 14.05.2015 р. № 5.2-32-846.