03.09.2015

Плата за навчання дитини: вік є перешкодою для знижки

Чи має право на податкову знижку один з батьків, що сплачує кошти за навчання дитини, якій більше 23 років та яка не працює, якщо в квитанціях зазначені дані дитини?

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року № 2947-III (далі — СК), батьки повинні утримувати своїх неповнолітніх дітей (до 18 років).

Згідно із ст. 199 СК, якщо повно­літні діти продовжують навчатися і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу…

Квитанції, в яких зазначено П. І. Б. дитини платника податку, є документами, що підтверджують фактично понесені витрати платника податку (батька або матері) у зв’язку з оплатою вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти дитини, яка не одержує заробітної плати, та дають йому право на отримання податкової знижки з передбачених пп. 166.3.3 ст. 166 Кодексу підстав.

Водночас, якщо дитині, що навчається і не працює, у звітному році, за який один з батьків реалізовує право на податкову знижку, виповнюється 24 роки, то право на податкову знижку за такий рік у батьків не втрачається.

За матеріалами Бази знань (zir.minrd.gov.ua)