07.09.2015

Про підвищення мінзарплати з 1 вересня

Буквально днями громадськість сколихнула новина: з 01.09.2015 р. нібито підвищуються мінзарплата (МЗП) і прожитковий мінімум (ПМ) до 1378 грн. (замість нинішніх 1218 грн.). Нагадаємо, що таке підвищення на початку року планувалося лише з грудня.

Так от, майте на увазі, що насправді в роботодавців немає жодних підстав застосовувати нові цифри на практиці. Річ у тім, що розміри МЗП і ПМ установлюються Законом про держбюджет на відповідний рік. Їх зміна протягом року можлива. Проте для цього потрібно внести відповідний законопроект на розгляд парламенту, прийняти його у вигляді закону, після чого дочекатися підпису Президента та офіційного опублікування.

Поки що Закон України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 28.12.2014 р. № 80-VIII діє в колишній редакції без жодних змін. А тому озвучені в новинах розміри соцстандартів наразі незастосовні.

Тільки-но щось у цьому плані зміниться (сподіваємося, занадто довго зволікати із затвердженням нових цифр законодавці не будуть), ми оперативно проінформуємо вас.