№72

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2015/№ 72 Інші номери журналу ›
  • Про підвищення мінзарплати з 1 вересня Буквально днями громадськість сколихнула новина: з 01.09.2015 р. нібито підвищуються мінзарплата (МЗП) і прожитковий мінімум (ПМ) до 1378 грн. (замість нинішніх 1218 грн.). Нагадаємо, що таке підвищення на початку року планувалося лише з грудня.
  • Оновлено Інструкцію про службові відрядження Наказом Мінфіну від 04.08.2015 р. № 694 вносяться зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.
  • Реєстрація відомостей про бенефіціарних власників Мін’юст у листі від 10.08.2015 р. № К-15171/19.3 надав роз’яснення щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи.
  • До уваги сільгосппідприємств — спецрежимників ПДВ За інформацією на офіційному сайті ДФСУ (sfs.gov.ua), сільгосппідприємствам, які обрали спецрежим оподаткування (декларації 0121 — 0123) та у яких з моменту подання останньої декларації змінилися реквізити спецрахунку або які подають вказану декларацію вперше, необхідно подати декларації з ПДВ за серпень 2015 року (або за перший звітний період) з достовірними реквізитами спецрахунку.
  • Використовуємо зайві гроші на ПДВ-рахунку: заповнюємо Д4 Напевно деякі платники, які працюють не зменшуючи темпу, вже встигли накопити надлишок на ПДВ-рахунку і тепер подумують, як би ці гроші з віртуально-недосяжних перетворити на корисні. Наприклад, спрямувати на сплату податків або повернути на поточний рахунок. Головний інструмент у цій справі — додаток Д4. Про те, як і коли правильно скористатися ним, правильно заповнити і, звичайно ж, уточнити його, ми сьогодні й поговоримо. Тим більше, що податківці дали деякі рекомендації в цьому ділі*. Розпочнемо.
  • Нові критерії «безнадії»: вивчаємо, згадуємо Ви, напевно, добре пам’ятаєте, якій кількості реформ з 01.01.2015 р. піддався податковий облік завдяки Закону України від 28.12.2014 р. № 71-VIII. Під перетворення тоді потрапив і облік безнадійної заборгованості. Проте, прагнучи завершити реформаторські справи до Нового року, законодавець виклав податкові ознаки «безнадії» не зовсім коректно. І ось, нарешті, у нього знайшовся час виправити положення — він відредагував «безнадійні» ознаки, і з 1 вересня 2015 року вони запрацювали на повну силу. Про те, що це за ознаки і чи настільки вони нові насправді, ми з вами, дорогі друзі, і поговоримо в цій статті. Цікаво? Тоді вперед!
  • Переходимо із загальної системи на ЄП/із ЄП на загальну: особливості для юросіб Бізнес — справа жорстока. Не кожне підприємство у змозі витримувати податковий тягар, що звалюється на нього щомісячно. Добре хоч, вітчизняне законодавство йде назустріч підприємцям і дозволяє обирати найбільш прийнятну для них систему оподаткування — загальну чи спрощену. Тому міграція з платників податку на прибуток в єдиноподатники і назад — справа для суб’єктів господарювання абсолютно звичайна. Але щоб така процедура проходила гладесенько-рівнесенько, потрібно чітко дотримуватися «міграційних» правил. Найважливіші з них ми вам зараз нагадаємо. Озброюйтеся знаннями та вперед!
  • Ничто не вечно под луной… або Як підприємцеві змінити систему оподаткування Зовсім скоро закінчується III квартал. А з ним зникає й останній шанс у поточному році, коли можна добровільно перейти з єдиноподатників у загальносистемники, і навпаки. Для того, щоб перехід пройшов як по маслу, ми підготували корисний довідник: що, куди, коли подавати, що купити, що платити, як працювати в «перехідний» період? І багато іншого. Зустрічайте!
  • Як не «лити воду» про воду, або Аналіз свіжих БЗ щодо «спецводоренти» На сторінках нашого видання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 46, с. 25, № 70, с. 37 і 40) ми вже знайомили вас, шановні читачі, зі свіжими консультаціями податківців, опублікованими у Базі знань (БЗ). У цьому матеріалі продовжимо нашу традицію і поміркуємо над тими БЗ, які стосуються доволі специфічної теми — рентної плати за спеціальне використання води.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі