14.09.2015

Відрядження з відпочинком — «в одному флаконі»

Напевно у своїй практиці ви стикалися із ситуацією, коли працівник повертався з відрядження пізніше строку його закінчення, установленого в наказі. Причому дні затримки припадали на його вихідні чи святкові дні, а до роботи він ставав згідно з графіком. Знайомо? Виникає запитання: а чи можна відшкодовувати працівнику витрати на зворотний квиток? Розставимо всі крапки над «i».

Історія питання

У минулому всі відрядні нюанси регулювала Інструкція № 59*. Проте з 11.04.2011 р. цей документ обов’язковий тільки для бюджетників. Усі інші можуть використовувати його як допоміжний (довідковий). Тобто орієнтуватися на положення Інструкції госпрозрахункові підприємства можуть, але виконувати їх не зобов’язані.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Складаючи Положення про відрядження, можна було запозичити основні моменти, а решту прописати на власний розсуд (звичайно, не порушуючи прав працівників). Проте деякі госпрозрахункові підприємства перетягнули у своє Положення про відрядження практично всі норми Інструкції № 59.

Що стосується вищезазначеної ситуації, то для них неясність уносив абзац другий п. 8 розд. I Інструкції № 59. Він, зокрема, свідчив: дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи працівника, який відряджається) має збігатися з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження.

На наш погляд, якщо у вашому Положенні про відрядження відсутнє щось схоже, то ви цілком законно могли і можете відшкодовувати витрати на зворотний проїзд відрядженому працівнику, який затримався на вихідні чи свята. І Америку ми вам зараз не відкриємо.

А ось тим, хто в Положення про відрядження «забив» цю безглузду ☺ норму, має сенс задуматися над унесенням до нього змін.

Щасливий кінець

Наказом Мінфіну від 04.08.2015 р. № 694** внесено зміни до Інструкції № 59. Тепер керівник установи має право «дати добро» на відшкодування витрат на зворотний проїзд за ситуації, коли дата на транспортному квитку не збігається з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження. При цьому повинні виконуватися дві умови. По-перше, затримка припала на вихідні та святкові (неробочі) дні. По-друге, строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищує граничного строку відрядження, установленого п. 6 постанови КМУ від 02.02.2011 р. № 98.

** Набуде чинності з дня офіційного опублікування, що планується в бюлетені «Офіційний вісник України» від 11.09.2015 р. № 70.

Ну а якщо навіть працівникам бюджетних установ можна буде затримуватися у відрядженні на вихідні чи свята, то чого ж страждати працівникам комерційних підприємств? Адже жодних втрат роботодавець не понесе, якщо працівник пробуде в місті, куди відряджався, зайвий день чи два. Сума його витрат не збільшиться. Отже, сміливо вносьте зміни до свого Положення про відрядження (утім, «комерсанти» могли це зробити й раніше).

Безумовно, що за дні такої затримки працівнику не потрібно виплачувати добові та компенсувати витрати на наймання житла та інші витрати, понесені ним під час затримки з відрядження. Інакше ці суми потраплять до оподатковуваного доходу працівника.

Увага! Якщо не внести відповідні зміни до Положення про відрядження і при цьому відшкодовувати витрати на зворотний проїзд відрядженому працівнику, який затримався на вихідні, орієнтуючись на нові норми Інструкції № 59, то ви даєте зайві козирі в руки фіскалів. Суму відшкодованих витрат вони можуть визнати додатковим благом з відповідним оподаткуванням.