№74

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2015/№ 74 Інші номери журналу ›
  • Індекс інфляції за серпень — 99,2 %
  • Проект Закону про підвищення мінзарплати — вже у ВР! З перших днів осені ЗМІ і громадськість почали активно обговорювати питання про підвищення вже з 1 вересня мінзарплати і прожиткового мінімуму.
  • Продовжено 90-денний строк для розрахунків у інвалюті
  • Прийнято Закон про електронну комерцію 3 вересня 2015 року Верховна Рада прийняла Закон про електронну комерцію (законопроект № 0957).
  • Прискорена реєстрація речових прав: що нового? Постановою КМУ від 02.09.2015 р. № 669 унесено зміни до урядової постанови «Про надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у скорочені строки» від 08.04.2015 р. № 190.
  • Щодо подання повідомлення про прийнятих працівників Мінсоцполітики листом від 19.08.2015 р. № 1069/13/84-15 роз’яснило окремі питан- ня практичного застосування постанови КМУ від 17.06.2015 р. № 413 (далі — постанова № 413) про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу. Цією постановою, нагадуємо, передбачено, що таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФСУ за місцем обліку їх як платника ЄСВ.
  • Держдивіденди: порядок оподаткування ДФСУ листом від 26.08.2015 р. № 31684/7/99-99-15-02-02-17 надала роз’яснення щодо особливостей оподаткування господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави.
  • Імпортний збір — до бази оподаткування ПДВ! ДФСУ у своєму листі від 03.07.2015 р. № 13835/6/99-99-19-03-02-15 роз’яснює: база оподаткування імпортних товарів при їх постачанні на митній території України визначається з урахуванням додаткового імпортного збору.
  • «Рімейк» формули «ПН-щастя» і новий «Витяг» із СЕА — розбираємо «по кісточках» Уже всім відомо про революцію у сфері СЕА ПДВ, яку здійснив Закон № 643*. Змін зазнали як правила «СЕА-ігри» (уключаючи обнулення і новий «стартовий пакет»), так і сама формула «ПН-щастя». Сьогодні ми на прохання читачів проаналізуємо оновлений варіант цієї формули в розрізі її показників. Причому, за традицією зробимо це з урахуванням форми основного «Витягу» із СЕА (F/J1401205), щоб читачам було легко розбиратися у купі ПДВшних цифр і розуміти, звідки «ростуть ноги» в кожного з показників формули/«Витягу».
  • Приймання товару. Нестача. Облік Нестачі можуть бути виявлені не лише в ході інвентаризації, а ще до самого оприбутковування товарів, у момент їх приймання. У обліку таких нестач є свої особливості. Крім того, є свої проблеми з відображенням ПДВ. Про все це зараз і поговоримо.
  • Відрядження з відпочинком — «в одному флаконі» Напевно у своїй практиці ви стикалися із ситуацією, коли працівник повертався з відрядження пізніше строку його закінчення, установленого в наказі. Причому дні затримки припадали на його вихідні чи святкові дні, а до роботи він ставав згідно з графіком. Знайомо? Виникає запитання: а чи можна відшкодовувати працівнику витрати на зворотний квиток? Розставимо всі крапки над «i».
  • «Соцпакетний» хліб: роботодавцю в поміч Харчування працівників — одна з найпоширеніших складових соцпакету. А чи знаєте ви, скільки вона приховує у собі родзинок? Це не тема, а просто кекс! Ну що ж, розберемося і зі скориночкою, тобто з організацією цього процесу, і з начинкою — податковими тонкощами. Смачного, тобто… приємного вивчення!
  • Як перевезти вантаж на автомобілі звичайної фізособи Приводом для написання цієї статті стало запитання, що надійшло до редакції. Підприємство планує тимчасово залучити для перевезення вантажу автомобіль звичайної фізичної особи (не підприємця, не працівника). Керувати цим автомобілем буде ця сама особа — його власник. Який договір у такому разі краще оформити?
  • ФОП виплачує мобілізованому середній заробіток: чи є компенсація?
  • Компенсація мобілізованим — жадібності бій Якщо ви щось винні державі, будьте впевнені — вона своє отримає. Причому формальності, як правило, її не хвилюють. Шкода тільки, що коли держава щось винна вам, це правило вже не працює. Тут чиновники готові чіплятися за кожну кому, щоб не витратити зайву бюджетну гривню…
  • Розміри ставок судового збору З 1 вересня 2015 року Законом України від 22.05.2015 р. № 484-VIII внесено суттєві зміни до деяких законодавчих актів щодо сплати судового збору. Зокрема, змінено розміри ставок цього збору, уточнено порядок його сплати, скорочено перелік суб’єктів, що звільняються від сплати судового збору.
  • Мобілізований працівник продовжує служити за контрактом Мобілізований працівник, який підлягав демобілізації, вирішив продовжити військову службу за контрактом. Як оплатити період військової служби за контрактом: на підставі середньої зарплати, за якою оплачували мобілізаційний період, чи потрібно розрахувати нову середню зарплату?
  • Звільнення і прийом на роботу в одному місяці: чи буде право на ПСП Чи має право на податкову соціальну пільгу працівник, якого було звільнено, а потім знову прийнято на роботу в одному місяці у того самого роботодавця?
  • Як уключати до страхового стажу неповний місяць роботи Працівник прийнятий на підприємство 9 лютого 2015 року з окладом 3000 грн. Це його перше місце роботи. Раніше він ніде не працював. З 20 по 26 серпня 2015 року він не виходив на роботу через хворобу, а 27 серпня 2015 року надав на підприємство листок непрацездатності. Як правильно в цьому випадку визначити страховий стаж працівника для оплати періоду тимчасової непрацездатності?
  • Обмеження на суму правочину в модельному статуті: як застосовувати? ТОВ працює на підставі модельного статуту. Він же передбачає обмеження за сумою правочинів, які дозволено здійснювати без участі загальних зборів ТОВ. Підкажіть, як застосовувати це обмеження?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі