01.08.2016

ПН на неплатника: чи реєструвати в ЄРПН?

Податкова накладна (ПН) на неплатника ПДВ не була зареєстрована в ЄРПН. Податкові зобов’язання (ПЗ) у декларації відображені в повному обсязі. Чи обов’язково реєструвати таку ПН чи можна обійтися й без цього?

Зареєструвати таку ПН формально потрібно. Але, як завжди, є важливі деталі, які ми вам зараз і відкриємо.

Обов’язок скласти і зареєструвати у встановлений термін ПН, у тому числі і на неплатника ПДВ, закріплений в п. 201.10 ПКУ.

Штрафні санкції за невчасну реєстрацію ПН застосовані не будуть. У п. 1201.1 ПКУ штрафи прописані для порушення граничних термінів реєстрації в ЄРПН тих ПН, що підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ. А якщо не треба надавати покупцю ПН, тоді немає й штрафу за її нереєстрацію в ЄРПН. Не сперечаються з цим і контролери (див. лист ДФСУ від 16.03.2016 р. № 5733/6/99-99-19-03-02-15).

Більше того,

якщо недостатньо регліміту, то можна його зекономити і зареєструвати ПН на платників ПДВ

Їм такі ПН потрібніші. Принаймні, зі зменшенням регліміту можна потягнути до подання декларації з ПДВ за поточний період. А ось після подання звіту, коли будуть показані всі ПЗ, у системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ виникнуть розбіжності. Потрапить така розбіжність до рядка 6 Витягу з реєстру (показник ∑Перевищ). Таким чином, сума перевищення ПЗ, показаного в декларації з ПДВ, над сумою зареєстрованих ПН у результаті зменшить регліміт в ЄРПН (детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 24).

На що ще може вплинути нереєстрація ПН на неплатника? На складання розрахунку коригування (РК). Якщо надалі ви змінюватимете суму компенсації вартості поставленого товару/послуги, то РК не зареєструєте. Ураховуючи це, ви можете захотіти (нехай і з запізненням), але все ж таки зареєструвати таку ПН. Якщо після спливу строків її реєстрації та після подання звітності ви зареєструєте ПН в ЄРПН, то ∑Перевищ перерахують. Тому ліміт двічі не зменшиться (збільшиться ∑НаклВид, але зменшиться ∑Перевищ).

Насамкінець декілька слів про адмінвідповідальність. Ідеться про горезвісний п. 1631 КУпАП. За ним штрафують за порушення порядку ведення податкового обліку. Але оскільки відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН за умови відображення ПЗ за такою ПН не впливає на задекларовану суму ПДВ, та відсутність реєстрації ПН — не підстава для застосування адмінштрафу (див. БЗ 101.30).

Підіб’ємо підсумки:

— за порушення строків реєстрації ПН на неплатника штрафні санкції згідно з п. 1201.1 ПКУ не передбачені;

— є можливість тимчасово «врятувати» реєстраційний ліміт;

— може виникнути необхідність у реєстрації ПН, щоб надалі зареєструвати РК;

— адмінштрафу за порушення порядку ведення податкового обліку не буде.