08.08.2016

Як обліковувати контейнери для складування деталей у цеху?

До якої групи основних засобів (ОЗ) слід зарахувати контейнер для складування деталей у цеху (вартість — 9000 грн.)? Це інвентар чи щось інше?

Ви, напевно, здивуєтеся, але контейнери для зберігання деталей у цеху є інвентарною тарою.

Як ми дійшли такого висновку?

Щоб обґрунтувати нашу позицію, пропонуємо звернутися до старих норм, у яких надана більш розширена класифікація ОЗ. Так, у п. 62 розд. VII Типової класифікації основних фондів (основних засобів) народного господарства СРСР, затвердженої ЦСУ СРСР від 30.04.70 р. № 9-1134, зазначено: до інвентарної тари належать предмети, які обслуговують виробництво як тара тривалого використання і є нерозривно пов’язаними з характером виробництва, контейнери або предмети, що служать для укладання та тимчасового зберігання матеріалів, переміщення продукції всередині підприємства тощо і не є торговельною тарою.

Підтвердження нашого висновку є і у свіжішому документі. Так, у п. 6.1 Методичних рекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2, також зазначається, що тара, строк корисного використання якої більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше року), призначена для зберігання ТМЦ на складах (у коморах), у виробничих цехах, для транспортування товарно-матеріальних цінностей і багатократного використання з метою здійснення технологічного процесу виробництва (металеві та дерев’яні бочки, цистерни, контейнери тощо), відображається на субрахунку 115 «Інвентарна тара».

Виходить, що

контейнери для тимчасового зберігання і переміщення деталей усередині підприємства — інвентарна тара

Бухоблік. Облік інвентарної тари (строком служби більше року, але будь-якої вартості) ведеться на субрахунку 115 «Інвентарна тара». Контейнери оприбутковують за первісною вартістю згідно з вимогами п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби».

Амортизація контейнерів здійснюється одним із двох способів ( п. 27 П(С)БО 7):

— прямолінійним;

— виробничим.

Податок на прибуток. Підприємства-високодохідники та малодохідники-добровольці коригують фінрезультат на податкові різниці для розрахунку податку на прибуток.

У податковому обліку контейнери (вартістю більше 6000 грн. без ПДВ) обліковуються у групі 14 «Інвентарна тара». Амортизаційні податкові різниці розраховують з урахуванням таких особливостей:

— мінімально допустимий строк корисного використання контейнерів — 6 років ( п.п. 138.3.3 ПКУ);

— виробничий метод амортизації в податковому обліку не застосовується ( п.п. 138.3.1 ПКУ);

— виключають амортизацію невиробничих ОЗ ( п.п. 138.3.2 ПКУ).