18.08.2016

Постачання нерезиденту послуг з розробки програмного забезпечення

Яким чином має відображатися в обліку операція з надання послуг нерезиденту з розробки та/або постачання програмного забезпечення: як операція, звільнена від оподаткування, чи як операція з постачання послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України?

Відповідно до п. 185.1 ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно із п. 186.3 ст. 186 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг належать, зокрема:

а) надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та викорис­тання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами;

б) послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

Відповідно до п. 261 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції.

Для цілей цього пункту до програмної продукції відносяться:

результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

криптографічні засоби захисту інформації.

Оскільки звільнення від оподаткування може застосовуватися лише у випадку наявності у платника податку об’єкта оподаткування, то операції, які не відповідають вимогам пункту 185.1 статті 185 ПКУ, не можуть розглядатися як операції, звільнені від оподаткування.

Враховуючи викладене, операція з надання послуг нерезиденту з розробки та/або постачання програмного забезпечення повинна відображатися в обліку як операція з постачання послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України.

За матеріалами підкатегорії 101.13 БЗ