18.08.2016

ПДВ-зобов’язання у разі продажу карток на пальне

Який порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання резидентом — платником ПДВ карток, які надають право покупцю-резиденту на заправку транспортних засобів пальним як на митній території України, так і за її межами?

Згідно з п.п. «а» п. 185.1 ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Пунктом 186.1 ст. 186 ПКУ встановлено, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (крім випадків, передбачених у підпунктах «б» і «в» цього пункту).

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Враховуючи зазначене, резидент — платник ПДВ на дату постачання карток, які надають право покупцю-резиденту на заправку транспортних засобів пальним як на митній території України, так і за її межами, повинен збільшити свої податкові зобов’язання з ПДВ.

За матеріалами підкатегорії 101.04 БЗ

коментар редакції

Продаж палива за смарт-картками: ПДВ-облік

Ідеться про операції з постачання паливних смарт-карток. Паливна смарт-картка — це пластикова картка із вбудованим чипом (мікропроцесором). Вона містить інформацію про кількість та асортимент сплачених покупцем нафтопродуктів, які можуть бути відпущені на АЗС. Зверніть увагу: ця картка є технічним засобом обліку відпуску наф­топродуктів на АЗС, а не засобом платежу чи різновидом кредитних карток.

Виникає запитання: яким чином обкладається постачання паливної картки, за якою покупець згодом заправлятиме автомобілі? Податківці відповідають: постачальник повинен збільшити податкові зобов’язання з ПДВ на дату постачання карток.

Проте згідно з п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання у продавця виникають на дату першої події — отримання оплати або відвантаження товару. Отже, у разі продажу паливних карток на умовах передоплати продавець зобов’язаний збільшити свої податкові зобов’язання з ПДВ на дату отримання грошових коштів, а не на дату постачання картки.

Зверніть увагу: вище ми сказали про оподаткування вартості власне картки. Що ж до палива, яке отримується за смарт-картками, то його відпуску, як правило, передує передоплата. А значить, при отриманні грошових коштів в оплату майбутнього постачання продавець зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. І тут важливо не забути про акцизний податок. Нагадаємо: він не включається до бази обкладення ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Про те, як правильно визначити суми ПДВ та акцизу у разі продажу палива на умовах передоплати, ви можете дізнатися з журналу «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 18, с. 42.

Детально про придбання ПММ за допомогою паливних смарт-карток читайте у спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 58, с. 38.