18.08.2016

Оподаткування перевезень до Криму

Який порядок оподаткування операцій з перевезень пасажирів і вантажів на територію ВЕЗ «Крим» з іншої території України або у зворотному напрямку?

Відповідно до п.п. 195.1.3 п. 195.1 ст. 195 ПКУ, зі змінами та доповненнями, операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

Засади організації та діяльності автомобільного транспорту визначені Законом України від 05.04.2001 р. № 2344-ІІІ «Про автомобільний транспорт» (далі — Закон № 2344), який регулює відносини між автомобільними перевізниками, замовниками транспортних послуг, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, пасажирами, власниками транс­портних засобів, а також їх відносини з юридичними та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності, які забезпечують діяльність автомобільного транспорту та безпеку перевезень. Статтею 1 Закону № 2344 визначено, що:

внутрішні перевезення — перевезення пасажирів та/чи вантажів територією України без перетину державного кордону України;

міжнародні перевезення пасажирів і вантажів — перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону.

Відповідно до п. 1 Закону України від 15.04.2014 р. № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України (АР Крим та місто Севастополь) є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Отже, операції платників податків з постачання послуг з перевезення пасажирів та вантажу з території ВЕЗ «Крим» на іншу територію України або у зворотному напрямку оподатковуються ПДВ за ставкою 20 відсотків.

За матеріалами підкатегорії 101.28 БЗ