18.08.2016

Відображаємо запізнілу ПН

Яким чином може бути включена до складу податкового кредиту податкова накладна, яка не була до нього включена в податковому періоді її складання/реєстрації та з дати складання якої не минуло 365 днів (шляхом включення до податкового кредиту податкової декларації з ПДВ або шляхом подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ відповідного звітного періоду)?

Відповідно до п. 198.2 ст. 198 ПКУ датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг.

З урахуванням змін, внесених до п. 198.6 ст. 198 ПКУ, з 29.07.2015 р. діє норма, згідно з якою у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН), таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Отже, належним чином складена та зареєстрована в ЄРПН протягом 180 днів податкова накладна, яка не була включена до складу податкового кредиту в податковому періоді її складання/реєстрації та з дати складання якої не минуло 365 днів, може бути включена до складу податкового кредиту в наступних звітних (податкових) періодах протягом 365 календарних днів з дати її складання шляхом відображення сум податку в розділі II «Податковий кредит» податкової декларації з ПДВ.

За матеріалами підкатегорії 101.14 БЗ