18.08.2016

Несвоєчасна реєстрація ПН, які не видають покупцю

Чи застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію або нереєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування до них, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Пунктом 201.10 ст. 201 ПКУ визначено, що податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН). Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у відповідних податкових накладних та/або розрахунках коригування. У разі порушення цього терміну застосовуються штрафні санкції згідно з ПКУ.

У разі порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, а також допущення помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної до платників податків застосовуються штрафи відповідно до ст. 1201 ПКУ.

Тобто штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до них в ЄРПН застосовуються у разі, якщо такі податкові накладні/розрахунки коригування до них підлягають наданню покупцям — платникам ПДВ.

За матеріалами підкатегорії 101.30 БЗ