18.08.2016

Повторне подання фінансової звітності в разі виявлення помилок у Декларації

Чи необхідно повторно подавати фінансову звітність разом зі звітною новою або з уточнюючою Податковою декларацією з податку на прибуток підприємств?

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 р. № 897, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.11.2015 р. за № 1415/27860 (далі — Декларація).

До Декларації додається інформація про форми фінансової звітності, які подаються одночасно з Декларацією. Зокрема, у таблиці «Відомості про одночасне подання до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств форм фінансової звітності» у відповідних клітинках проставляється позначка «+».

Самостійне виправлення помилок, що містяться у раніше поданій платником податку податковій звітності, здійснюється відповідно до п. 50.1 ст. 50 ПКУ.

Порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних стандартів визначено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.05.99 р. № 137, зі змінами та доповненнями. Порядок виправлення помилок і зміни у фінансовій звітності підприємства відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності визначено міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 8 (МСБО 8) «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки».

Виправлення помилок, допущених у фінансовій звітності, має здійснюватись з одночасним коригуванням податкової звітності. У разі якщо показники фінансової звітності, що була подана з Декларацією за звітні (податкові) періоди, які уточнюються, не підлягають виправленню, то така фінансова звітність разом зі звітною новою або з уточнюючою Декларацією повторно не подається.

За матеріалами підкатегорії 102.23.02 БЗ