25.08.2016

Оплачуємо працю працівника-інваліда: особливості оподаткування

Ми з вами вже встигли поговорити про те, як створити робоче місце інваліда, які гарантії в частині прийняття/звільнення, режиму роботи встановлені чинним законодавством для такої особливої категорії працівників. Обговорили навіть відпускні та соцпільги! Час переходити до оподаткування трудових виплат, нарахованих працівникам-інвалідам. Чи є тут особливості? З’ясовуємо!

Єдиний соціальний внесок

Законодавець установив для роботодавців-юросіб пільгові ставки ЄСВ, які вони нараховують на трудові виплати (зарплату, лікарняні, декретні) працівників-інвалідів.

Їх розміри ми наведемо в табл. 1.

Таблиця 1. Ставки ЄСВ для роботодавців-юросіб

Категорії роботодавців

Ставка ЄСВ

зарплата, лікарняні та декретні

винагорода за ЦПД*

Підприємства, установи та організації, в яких працюють інваліди (за доходами інвалідів)

8,41 %

22 %

Підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ і УТОС** (за доходами всіх працівників)

5,3 %

Підприємства та організації громадських організацій інвалідів** (за доходами інвалідів)

5,5 %

22 %

* Цивільно-правовий договір. За винятком винагороди за ЦПД, нарахованої підприємцю, якщо виконувані роботи (послуги, що надаються) відповідають видам діяльності згідно з відомостями з Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців.

** У яких кількість інвалідів складає не менше 50 % загальної чисельності працюючих, за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 % суми витрат на оплату праці.

Важливо! Підтвердженням того, що працівнику встановлена інвалідність, є засвідчена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії (далі — МСЕК) про встановлення групи інвалідності. Засвідчити копію цієї довідки повинен безпосередньо сам роботодавець інваліда.

Пільгові ставки ЄСВ застосовуйте з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання підприємством зазначеної довідки. Детальніше — на с. 20.

А що ж роботодавці-підприємці? Їм у питанні ставок ЄСВ не пощастило. Причина — невдале формулювання ч. 13 ст. 8 Закону № 2464. У ній зазначено, що ЄСВ у розмірі 8,41 % установлено для підприємств, організацій, установ, у яких працюють інваліди.

Аргументуючи тим, що в ч. 13 ст. 8 Закону № 2464 нічого не сказано про підприємців, податківці (а раніше й пенсійники) наполягають, що такі роботодавці на базу справляння ЄСВ працівників-інвалідів нараховують внесок за загальною ставкою (у 2016 році — 22 %).

Як і щодо решти працівників, нарахування внеску на базу справляння ЄСВ працівників-інвалідів здійснюйте в межах її максимальної величини. У 2016 році вона дорівнює: у січні — квітні — 34450 грн., у травні — листопаді — 36250 грн., у грудні — 40000 грн. Для цілей порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ перехідні відпускні, лікарняні та декретні відносьте до місяців, за які їх нараховано.

А тепер давайте поговоримо про вимогу стосовно сплати ЄСВ виходячи з МЗП*, якщо база нарахування ЄСВ, визначена за основним працівником, менше МЗП (див. ч. 5 ст. 8 Закону № 2464). Так-от, у п. 8 розд. III Інструкції № 449 чітко прописано, що її не застосовують, якщо на базу справляння ЄСВ працівника нараховано ЄСВ за пільговими ставками — 8,41 %, 5,3 % і 5,5 %!

Що з цього випливає?

Роботодавець-юрособа нараховує ЄСВ на фактичну базу справляння ЄСВ, визначену за працівником-інвалідом, навіть якщо вона менше МЗП

А якщо інвалід працює у підприємця за основним місцем роботи? На жаль, якщо база справляння ЄСВ, визначена за таким працівником, буде менша МЗП, ФОП буде зобов’язаний:

а) розраховувати додаткову базу справляння ЄСВ;

б) нараховувати на неї ЄСВ за ставкою 22 %.

ПДФО і ВЗ

Трудові виплати, нараховані працівникам-інвалідам, обкладайте ПДФО і ВЗ у загальному порядку. Ставка ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %.

«Так що ж, зовсім жодних послаблень немає?» — запитаєте ви. Є! Але тільки для інвалідів I і II груп. Для таких осіб ПКУ передбачені спец-ПСП** (див. табл. 2). Наведемо їх.

Таблиця 2. Спец-ПСП для працюючих інвалідів

№ з/п

Категорія працівника (норма ПКУ)

Розмір ПСП, грн.

Документи для оформлення ПСП

1

Інваліди I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, зазначених у п. 2 цієї таблиці ( п.п. «ґ» п.п. 169.1.3)

1033,50

1. Заява про застосування ПСП*.

2. Копія пенсійного посвідчення або довідка МСЕК**

2

Інваліди I або II групи з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551 ( п.п. «б» п.п. 169.1.4)

1378,00

1. Заява про застосування ПСП*.

2. Копія пенсійного посвідчення або довідки МСЕК**.

3. Копія посвідчення учасника бойових дій, виданого відповідними органами

* Для держслужбовців подання заяви не передбачено ( абз. 5 п.п. 169.1.4 ПКУ).

** Періодичність подання таких документів відповідає встановленим Міністерством охорони здоров’я строкам їх перегляду (п. 3 Порядку № 1227).

* Мінімальна зарплата, установлена на місяць, за який отримано дохід.

** Податкова соціальна пільга.

Урахуйте, що право на ПСП за підставами, переліченими в табл. 2, втрачається з місяця, що настає за місяцем, у якому платник податків втрачає свій статус, що дає право на таку пільгу.

Що стосується працівників — інвалідів III групи, то вони мають право на ПСП тільки на загальних підставах.