25.08.2016

Не виконали норматив? Нарікайте на себе

Оплата за працю — основне джерело доходу і власне практично єдиний засіб для існування більшості громадян. Не всякий здоровий трудівник може похвалитися наявністю оплачуваної роботи. Що вже казати про людей з інвалідністю? Так, держава гарантує їм право на працю нарівні з іншими працездатними особами. Більше того, воно сприяє працевлаштуванню шляхом установлення нормативу робочих місць, які мають бути зайняті інвалідами. А якщо підприємство не виконає норматив? Тоді його очікує «покарання гривнею». У якій сумі? Зараз розповімо.

Роботодавець і покарання

Ви вже знаєте, що законодавець у ст. 19 Закону № 875 установив роботодавцям норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів. Його розмір дорівнює:

— 1 робочому місцю — якщо в роботодавця працевлаштовано від 8 до 25 осіб;

— 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік — якщо працює 25 і більше осіб.

За невиконання за підсумками звітного року «інвалідного» нормативу роботодавцю загрожують адміністративно-господарські санкції (далі — АГС), передбачені ст. 20 Закону № 875. Розмір таких санкцій залежить від кількості осіб, які працюють на підприємстві за основним місцем роботи. Так, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним, необхідно сплатити АГС у сумі, що дорівнює:

половині середньорічної зарплати штатного працівника, якщо на підприємстві працює від 8 до 15 осіб;

середньорічній зарплаті штатного працівника, якщо на підприємстві працює 15 і більше осіб.

Зауважимо, що

розрахунок АГС роботодавець здійснює самостійно і фіксує їх суму у Звіті про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ

Сплатити санкції необхідно до 15 квітня року, що настає за роком, у якому не було виконано норматив. Куди перераховувати? Відділенню Фонду інвалідів за місцем вашої реєстрації на рахунки, відкриті в органах Держказначейства (п. 2 Порядку сплати АГС та пені).

Вирішили не сплачувати АГС або забули про строк? Будьте ласкаві, сплатіть пеню. Розрахунок пені виконують виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на момент сплати заборгованості, нарахованої на повну суму недоїмки за весь строк її існування (пп. 3.1, 3.6 наказу Мінпраці від 15.05.2007 р. № 223). Простіше кажучи, нараховуйте пеню на суму недоїмки починаючи з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати АГС, і по день фактичної сплати АГС включно.

Водночас, від сплати АГС та пені звільнені:

1) роботодавці, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (ст. 20 Закону № 875, лист Фонду інвалідів від 05.03.07 р. № 1/5-208);

2) неприбуткові організації (див. лист Фонду інвалідів від 26.04.2007 р. № 1/5-375 і від 06.07.2007 р. № 1/6-313).

Усі інші роботодавці з кількістю працівників 8 і більше осіб повинні розщедритися на сплату АГС за непрацевлаштування інвалідів і недотримання нормативу.

Контролює виконання «інвалідного» нормативу Мінсоцполітики (п. 8 ст. 19 Закону № 875). А ось спори, що можуть виникнути в разі невиконання «інвалідного» нормативу, вирішуються Фондом інвалідів або в судовому порядку (див. ч. 9 ст. 20 Закону № 875).

Причому якщо роботодавець відмовляється добровільно сплачувати санкції (пеню), Фонд повинен встигнути звернутися до адміністративного суду в 6-місячний строк з моменту виникнення підстав для пред’явлення вимог зі сплати (ч. 2 ст. 99 КАСУ). З роз’яснень ВСУ, наведених у постанові від 21.02.2011 р. № 21-9а11, випливає, що право на стягнення несплачених добровільно сум санкцій у судовому порядку виникає в контролюючого органу з 16 квітня відповідного року.

Виходить, що якщо «інвалідний» Звіт за 2015 рік було подано, але санкції не сплачено, з 16 квітня 2016 року розпочнеться шестимісячний строк, протягом якого Фонд інвалідів може звернутися до адміністративного суду з вимогою про стягнення з роботодавця суми санкцій.

А якщо взяти і не подати Звіт за формою № 10-ПІ з невиконаним нормативом? Не рекомендуємо так чинити. Річ у тім, що такі дії роботодавця є підставою для позапланової виїзної перевірки (п. 5 Порядку проведення перевірки).

Посадові особи роботодавця та покарання

Не тільки роботодавцю, а і його посадовим особам доведеться несолодко, якщо не буде виконано «інвалідний» норматив. Кого можуть покарати? Посадових осіб:

— які мають право приймати на роботу та звільняти з роботи — за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів;

— зобов’язаних подавати Звіт за формою № 10-ПІ — за його неподання/несвоєчасне подання.

Їм «світить» адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн. ( ч. 2 ст. 1881 КпАП). Зазначимо, що за такі «огріхи» можуть накласти адмінштраф і на підприємця-роботодавця (див. лист Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548).

Зазначені порушення можуть виявити фахівці Держпраці під час перевірки, які й зафіксують їх у протоколі про адміністративне правопорушення (лист Фонду інвалідів від 24.05.2013 р. № 1/3-59/68). А ось рішення про накладення штрафу приймає суд.

Зверніть увагу! Адмінштраф за невиконання «інвалідного» нормативу загрожує тільки в тому випадку, якщо АГС не були сплачені або сплачені з порушенням строків, установлених ст. 20 Закону № 875.

Якщо роботодавець своєчасно і в повному розмірі сплатив АГС, адмінштраф згідно зі ст. 1881 КпАП накладатися не повинен

У цьому випадку вимога ст. 20 Закону № 875 вважається виконаною.

Важливо! Неподання «інвалідного» Звіту і несплата санкцій належать до правопорушень, що тривають (див. лист Мін’юсту від 17.07.07 р. № 22-14-493). Тому адміністративний штраф за такі порушення може бути накладений у строк не пізніше ніж через 3 місяці з дня виявлення порушення ( ч. 2 ст. 38 КпАП).

Підіб’ємо підсумок?

висновки

  • За кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте ним, роботодавцю доведеться сплатити АГС у сумі, що дорівнює:
    — половині середньорічної зарплати штатного працівника, якщо на підприємстві працює від 8 до 15 осіб;
    — середньорічній зарплаті штатного працівника, якщо на підприємстві працює 15 і більше осіб.
  • За невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання/несвоєчасне подання «інвалідного» Звіту за формою № 10-ПІ посадовим особам підприємства (ФОП) загрожує адмінштраф у розмірі від 170 до 340 грн.