25.08.2016

Виконуємо «інвалідний» норматив за себе та за філії

У нашого підприємства є декілька філій. Кількість працівників у них варіюється від 8 до 12 осіб. Чи обов’язково працевлаштовувати по одному інваліду до кожної філії? (м. Київ)

Ні, не обов’язково.

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів ст. 19 Закону № 875 установлює для підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності та господарювання, тобто для юридичних осіб (фізосіб-роботодавців зараз залишимо «за кадром»).

Ну а оскільки йдеться про підприємство в цілому, то дотримуватися виконання нормативу, сплачувати в певних випадках адміністративно-господарські санкції за його невиконання, а також подавати Звіт про працевлаштування і зайнятість інвалідів за місцем своєї реєстрації з урахуванням даних філій зобов’язане саме підприємство — юридична особа.

Тому, яким чином буде виконано норматив — за рахунок головного підприємства, за рахунок його відокремлених підрозділів чи порівну, — юрособа вирішує самостійно. Головне, щоб у цілому по підприємству (уключаючи його відокремлені підрозділи) «інвалідний» норматив було виконано*.

* Зауважимо, що аналогічну думку з цього питання висловлював свого часу Фонд інвалідів у листі від 14.08.2007 р. № 1/6-367.

Логічно, що і для визначення необхідної кількості інвалідів, яких потрібно забезпечити робочим місцем, до розрахунку потрібно брати загальну кількість штатних працівників у цілому по підприємству.

Як розподілити кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів між головним підприємством і його філіями, ви теж вирішуєте самі. Можливо, ви надумаєте зробити це пропорційно чисельності працівників ваших філій у загальній чисельності штатних працівників підприємства за рік. Тут — діло хазяйське. ☺

Повторюємо: важливо тут тільки одне — щоб у цілому по підприємству (з урахуванням працівників головного підприємства та філій) норматив було виконано. А де фактично працює інвалід, не має значення.

Анастасія Богданова, податковий експерт