29.08.2016

Там були маленькі, а тут великі... літери в ПН

Чи дійсна податкова накладна, якщо в ній номенклатура написана великими літерами, а в розрахунку коригування, який її виправляє, — маленькими? (м. Запоріжжя)

Розмір літер не має значення, якщо номенклатура в розрахунку коригування (РК), що виписаний до податкової накладної (ПН), і в самій ПН відповідає змісту проведеної госпоперації.

З якими тільки казусами не стикаються бухгалтери на практиці. Оскільки опис (номенклатура) товарів/послуг і їх кількість, обсяг є обов’язковим реквізитом ПН ( п. «е» ст. 201.1 ПКУ), то, звичайно, контролери приділяють йому пильну увагу при перевірках.

Нагадаємо, в яких же випадках складається РК. Пункт 192.1 ПКУ передбачає, що РК складають до ПН у разі здійснення коригування кількісних і вартісних показників сум податкових зобов’язань (ПЗ), а також у разі виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

РК складається за формою згідно з додатком 2 до ПН, тобто фактично є її частиною. Крім того, вимоги до складання РК аналогічні таким самим вимогам до ПН. Про це йдеться в п. 21 Порядку заповнення ПН, затвердженому наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Таким чином, усі правила, які працюють при складанні ПН, повинні тією самою мірою поширюватися й на РК. У тому числі й ті, які прописані в останньому абзаці п. 201.10 ПКУ. З чого робимо висновок:

якщо РК містить помилки в реквізитах, визначених п. 201.1 ПКУ (крім коду товару за УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товари/послуги, що поставляються), період, сторони, суму податкових зобов’язань, то є всі підстави для віднесення покупцем сум податку до ПК

Розмір літер у номенклатурі не заважає ідентифікувати господарську операцію. Отже, покупець має право включити до податкового кредиту ПН і РК за умови їх реєстрації в ЄРПН.

А що говорять податківці про розмір літер у ПН?

Хочемо звернути увагу на консультацію в підкатегорії 101.17 БЗ, в якій ідеться про розмір літер у повній чи скороченій назві продавця або покупця, також обов’язковому реквізиті ПН. У ній податківці роблять цілком лояльний висновок: якщо обов’язкові реквізити ПН, що стосуються повної або скороченої назви продавця і покупця, відповідають назві, зазначеній у статутних документах таких осіб, але розмір літер (великі/маленькі) назви не співпадає, то податкова накладна визнається дійсною. Вважаємо, що такий підхід має бути справедливий і щодо номенклатури в ПН і РК.