15.12.2016

УР з «переплатою» не врятує розрахунки за сільгоспдекларацією

До нас у редакцію надійшло запитання від обуреного спецрежимника: «Чому Казначейство не бачить уточнюючих розрахунків до спецрежимних декларацій (0121)? Чому нас заганяють у кабалу штрафних санкцій та пені за загальною декларацією (0110), списуючи кошти з електронного ПДВ-рахунку, які ми «закинули» туди для сплати ПДВ за загальною декларацією (0110) на погашення неіснуючого боргу за спецдекларацією?». Давайте розберемося, чому так сталося.

Найперше трохи прояснимо ситуацію. Очевидно, діло було так...

Підприємство подало сільгоспдекларацію (0121), проте після граничного строку її подання в ній же виявило помилку. Як виявилося, у сільгоспдекларації завищені податкові зобов’язання з ПДВ у складових рядка 18:

— 18.1 «сплачується до державного бюджету» ;

— 18.3 «спрямовується на спеціальний рахунок суб’єкта спеціального режиму оподаткування/поточний рахунок сільськогосподарського підприємства, яке не обрало спеціальний режим оподаткування».

Сільгосппідприємство одразу ж подало уточнюючий розрахунок (УР) до «завищеної» сільгоспдекларації (0121), показавши в УР зменшення сум, що підлягають сплаті до бюджету та на спецрахунок. Сподіваючись передусім на те, що заявлену в УР переплату буде враховано при погашенні податкових зобов’язань за виправленою сільгоспдекларацією.

Але усе пішло зовсім не так. «Закинувши» на додаткові електронні ПДВ-рахунки гроші для оплати податкових зобов’язань за сільгоспдекларацією з урахуванням переплати, як виявилося, Казначейству цих коштів не вистачило. Тож у сільгоспника утворився податковий борг ☹.

Чи помічник УР?

У разі подання УР, що зменшує або збільшує грошові зобов’язання минулих податкових періодів, нарахування в інтегрованій картці платника податків проводиться датою його подання.

Це в принципі дозволяє зробити висновок, що у разі, якщо УР, яким зменшено відображені в декларації за звітний період податкові зобов’язання з ПДВ, поданий після граничного строку надання податкової звітності, але до граничного строку сплати зобов’язань, то платник має право перерахувати до бюджету суму податку з урахуванням показників поданого УР.

Тобто по-хорошому платник ПДВ, який має переплату в інтегрованій картці платника податків, що «перекриває» задекларований до сплати ПДВ, взагалі не повинен сплачувати його живими грошима. Наявна переплата з ПДВ (без заяви платника) повинна автоматично покрити його поточні грошові зобов’язання ( п.п. «б» п. 87.1 ПКУ). Так і відбувалося до впровадження СЕА з ПДВ. Проте зараз це діє тільки за її рамками. Переплати, що утворилися при виправленні за УР, можна зарахувати тільки в рахунок наступних УР на недоплату.

УР спецдекларації не товариш

Судячи з роз’яснень податківців, порядок зарахування в рахунок наявної переплати в інтегрованій картці платника, що виникла після подання УР, у рахунок зобов’язань за поточною декларацією наразі не працює.

На перший план податківці висувають норми п. 2001.5 ПКУ, де сказано, що

з електронного ПДВ-рахунку перераховуються кошти до держбюджету в сумі податкових зобов’язань з ПДВ, що підлягають сплаті за результатами звітного періоду

Спираючись на спецнорму з п.п. 209.2.4 ПКУ, сільгоспспецрежимники у строки, встановлені для самостійної сплати податкових зобов’язань, повинні забезпечити наявність на електронних додаткових рахунках суми у розмірі (що важливо (!)), достатньому для перерахування до державного бюджету та на спеціальний рахунок, на підставі податкової декларації, в якій відображаються результати діяльності в межах спеціального режиму оподаткування протягом звітного (податкового) періоду.

Податківці також орієнтуються на податкову звітність, що надійшла до них, і не пізніше ніж за 3 робочі дні до закінчення граничного строку сплати податкових зобов’язань надсилають Казначейству реєстр, у якому зазначають звітний період та суму, що підлягає перерахуванню до бюджету (п. 20 Порядку № 569).

Тобто на ваші переплати сформовані завдяки УР, судячи із загального підходу податківців, ніхто дивитися не буде (див. лист ДФСУ від 12.01.2016 р. № 344/6/99-99-19-03-02-15, в такому ж ключі — і консультація у БЗ 101.22 для спецрежимників).

Податківці подані платником УР в реєстрах для Казначейства не враховують.

Та й УР може дійти до податківців вже після надіслання реєстру. Тобто якщо ви подали УР під самісіньку дату сплати зобов’язань, то ваші дані за помилковою сільгоспдекларацією напевно вже засвітилися в реєстрі, поданому податківцями до Казначейства.

Будьте уважні! Саме суми ПДВ, заявлені в реєстрі, Казначейство не пізніше останнього дня сплати податкових зобов’язань перерахує до бюджету з вашого електронного ПДВ-рахунку (п. 21 Порядку № 569).

Якщо ж грошей на рахунку буде менше (ви їх перерахуєте на нього рівно стільки, скільки має бути сплачено з урахуванням поданого «зменшуючого» УР), то Казначейство залишок ваших узгоджених податкових зобов’язань, що не потрапили одразу до бюджету, буде «доперераховувати» з усіх надходжень на основний електронний рахунок (у тому числі — й для сплати зобов’язань за загальною декларацією 0110).

Причому майте на увазі! Як заявляють податківці,

недоплата зобов’язань, заявлених у декларації, — то є чистої води податковий борг

Для погашення податкового боргу з ПДВ, що виник у зв’язку з недостатністю коштів на електронному рахунку, платник повинен поповнити свій електронний рахунок (спецрежимник, судячи з усього, — через поповнення додаткових рахунків). У міру надходження коштів на електронний рахунок такі кошти перераховуються Казначейством до бюджету та зараховуються в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ (див. лист ДФСУ від 12.09.2016 р. № 9587/П/99-99-15-03-02-14).

Тож, зрештою, суму, задекларовану у ряд. 18.1 спецдекларації, таки буде списано з основного електронного рахунку.

Що з переплатою?

У результаті ви переплатите і до бюджету, і на спецрахунок.

Переплата до бюджету може бути повернена за заявою в порядку, прописаному в ст. 43 ПКУ. Причому повернуть вам переплату на електронний рахунок (п. 26 Порядку № 569). І тільки після цього ви зможете скористатися сумою переплати для погашення зобов’язань за наступною поточною декларацією.

А от суми переплати, що утворилися на спецрахунку, поверненню не підлягають, а враховуються платником у рахунок майбутніх нарахувань і можуть бути використані ним для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих цілей (БЗ 101.22).