№100

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2016/№ 100 Інші номери журналу ›
  • Виправляємо старі ПДВ-помилки в сільгоспників Лист ДФСУ від 21.11.2016 р. № 37146/7/99-99-15-03-02-17
  • Розрахунок аграрними розписками (чи приживеться?) Проблеми з фінансами у аграріїв були завжди, оскільки дуже вже непроста і сезонна сфера їх госпдіяльності. Та і з важко передбачуваним результатом. Банки ж частують кредитами, як правило, тільки великих представників аграрного сектора (агрокорпорації-монстри, зернотрейдерів тощо). Та й відсотки за такими кредитами не дуже-то «підйомні», тому дрібнішим «сільгоспникам» звідти перепадає рідко. І ось, щоб решта могла хоч якось «підтримувати штани», наші законотворці «сплагіатили» механізм аграрних розписок.
  • Аграрні розписки: проблеми обліку У цій статті розглянемо питання відображення операцій з аграрними розписками (АР) в податковому та бухгалтерському обліку боржника і кредитора. Тут теж є певний набір проблем, поки що не врегульованих нормативами. Наприклад, проблеми обкладення ПДВ операцій з АР фіскали спробували розрулити в недавньому циркулярі. І ми його сьогодні (разом з останніми обліковими проблемами) обговоримо детально.
  • Собівартість сільгосппродукції: особливості розрахунку Із завершенням року наближається час розрахунку аграріями фактичної собівартості виробленої ними сільгосппродукції. Про послідовність закриття бухрахунків, розподіл загальновиробничих витрат, особливості закриття рахунку 23 залежно від методу оцінки продукції при її оприбутковуванні, інші нюанси сільгоспбухобліку і поговоримо в цій статті.
  • Собівартість послуг допоміжних виробництв У процесі здійснення основної діяльності — виробництва сільгосппродукції, рідко хто з господарників не користується послугами власних допоміжних виробництв того чи іншого виду. Отже, порядок визначення собівартості таких послуг, вважаємо, цікавий багатьом аграріям.
  • Особливості податку на прибуток для сільгоспника Норми ПКУ надають сільгоспвиробникам право працювати на загальній системі оподаткування зі сплатою податку на прибуток і як платники єдиного податку. Прямо зараз ми розповімо про ті особливості, з якими можуть зіткнутися сільгоспники при сплаті податку на прибуток на загальних підставах.
  • Оренда земельних паїв: від оформлення до виплати доходів Оренда земельних паїв у процесі здійснення сільгоспдіяльності — звичайна практика. А за оренду, як відомо, треба розраховуватися. Про правові нюанси договірних відносин, нарахування орендної плати, форми її виплати та оподаткування доходів орендодавців земділянок і поговоримо в цій статті.
  • Виплати членам ФГ: що це? Зарплата, дивіденди чи... Наближається до завершення поточний рік. Саме час фермерським господарствам підбивати підсумки госпдіяльності і, визначаючи фінрезультати, проводити розрахунки з членами таких господарств. Але, щоб правильно оподаткувати виплату і відобразити у звітності, необхідно визначити, до якого виду вона належить. А до якого виду доходу належать виплати членам фермерських господарств? Як їх оподатковувати? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.
  • Сплата сільгосп-ПДВ: 10 + 1, а то й більше При сплаті податку часто на перший план виходить не ідея закону, а суто технічні питання перерахування коштів. Чому так виходить, що правило сплати ПЗ «протягом 10 днів» для спецрежимників у 2016 році трансформується в «10 + 1 (а то й кілька днів)»? Чи не виникає при цьому штрафна загроза? Ці питання і є темою сьогоднішньої розмови.
  • «Перспективи» сільгосп-ПДВ Суб’єктом права законодавчої ініціативи — Кабінетом Міністрів України — внесено на розгляд до Парламенту законопроект від 15.09.2016 р. № 5132. Цим проектом передбачається внесення змін до ПКУ. Але найсумніше криється у самому ПКУ. Отже, що чекає аграрієв?
  • УР з «переплатою» не врятує розрахунки за сільгоспдекларацією До нас у редакцію надійшло запитання від обуреного спецрежимника: «Чому Казначейство не бачить уточнюючих розрахунків до спецрежимних декларацій (0121)? Чому нас заганяють у кабалу штрафних санкцій та пені за загальною декларацією (0110), списуючи кошти з електронного ПДВ-рахунку, які ми «закинули» туди для сплати ПДВ за загальною декларацією (0110) на погашення неіснуючого боргу за спецдекларацією?». Давайте розберемося, чому так сталося.
  • Постачання гною: спецрежим чи загальні? Наше сільгосппідприємство займається виробництвом продукції тваринництва та інших сільгосптоварів. Крім того, ми реалізуємо гній і пташиний послід як органічні добрива. У якій декларації (загальній чи спецрежимній) слід відображати постачання таких товарів?
  • Послуги зі зберігання та спецрежим Сільгосппідприємство має склад для зберігання кормів. Послуги зі зберігання надаємо іншим підприємствам. Чи можна відображати обсяги постачання таких послуг у спецрежимній декларації з ПДВ? Чи треба за це приміщення платити податок на нерухомість?
  • Послуги не сільгоспвиробнику відображаємо у загальній декларації (0110) Сільгосппідприємство на спецрежимі надає послуги з вирощування врожаю (власна техніка, свій персонал, власні добрива) підприємству — не сільгоспвиробнику — оранка, поління тощо. У якій декларації з ПДВ (спеціальній чи загальній) відображати обсяги наданих послуг?
  • Гроші на сільгосппотреби повидово не ділимо Чи немає заборони на використання коштів із спецрахунку, що надійшли від одного виду сільгоспдіяльності, на закупівлю товарів для іншого виду сільгоспдіяльності?
  • Додаток ДС9: без умовних ПЗ Наше сільгосппідприємство працює на ПДВ-спецрежимі. Коли реалізуємо продукцію за ціною нижче собівартості, додатково складаємо другу податкову накладну з типом причини «17» та включаємо податкові зобов’язання з неї до загальної декларації з ПДВ. До якої графи додатка ДС9 ставити обсяги з такої податкової накладної?
  • Сільгоспники групи 4 мають право заявити ВЗ до БВ Наше сільгосппідприємство працює на єдиному податку групи 4. Одночасно ми є спецрежимниками з ПДВ. Чи можемо ми, будучи спрощенцями і маючи в декларації від’ємне значення з ПДВ, заявити на бюджетне відшкодування?
  • Торгівля з машини: як проводити готівкові розрахунки? Продаємо сільгосппродукцію на ринку з машини. Чи потрібно застосовувати РРО? КОРО? РК?
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі