15.12.2016

Торгівля з машини: як проводити готівкові розрахунки?

Продаємо сільгосппродукцію на ринку з машини. Чи потрібно застосовувати РРО? КОРО? РК?

Правила здійснення готівкових розрахунків регулюються нормами Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. 265/95-ВР (далі — Закон про РРО).

За загальним правилом згідно зі ст. 3 Закону про РРО усі розрахункові операції в готівковій формі повинні здійснюватися із застосуванням РРО, за винятком операцій, передбачених ст. 9 і 10 цього Закону.

Так, згідно з п. 1 ст. 9 Закону про РРО не застосовуються реєстратори розрахункових операцій (РРО) та розрахункові книжки (РК) при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва підприємствами, установами й організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування. При цьому обов’язковою умовою є проведення готівкових розрахунків у касах цих підприємств, установ й організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Тобто, у разі дотримання згаданих вище умов, готівкові розрахунки проводяться без застосування РРО, РК і КОРО, але з оформленням касових документів.

У той же час постановою КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» від 23.08 2000 р. № 1336 (далі — постанова № 1336) затверджено перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з обов’язковим використанням РК і КОРО ( ст. 10 Закону про РРО).

До цього переліку, зокрема, входять:

(1) роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), розташовані за межами стаціонарних приміщень ( п. 2 постанови № 1336);

(2) роздрібна торгівля сільськогосподарськими товаровиробниками на території села ( п. 4 постанови № 1336).

Причому в першому випадку ( п. 2 постанови № 1336) здійснювати торгівлю без РРО, але з РК і КОРО суб’єкту господарської діяльності можна до тих пір, поки обсяг розрахункових операцій за всіма об’єктами виїзної торгівлі протягом року не перевищить 200000 грн.

У разі роздрібної торгівлі (у тому числі з автомобіля) сільгоспвиробником на території села такий граничний річний обсяг розрахункових операцій становить 75000 грн. й обчислюється окремо на кожний конкретний пункт продажу.

Отже, при дотриманні встановлених граничних обсягів розрахункових операцій торгівля сільгосппродукцією на ринку з машини здійснюється без застосування РРО, але з використанням РК і КОРО.

Урахуйте: у разі перевищення граничного річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт господарювання зобов’язаний у місячний строк з дати такого перевищення зареєструвати РРО і проводити розрахунки вже з його застосуванням (п. 2 додатка до постанови Кабінету Міністрів України «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 р. № 121).