19.12.2016

Єдиноподатник групи 3 на ставці 5 % «обов’язково» не ПДВшиться

Підприємство працює на єдиному податку за ставкою 5 % (виконує будівельні роботи). У поточному періоді наші обсяги постачань перевищили 1 млн грн. Податківці вимагають зареєструватися платником ПДВ і перейти на ставку 3 %. Наскільки це правомірно?

Одразу зауважимо: вимоги податківців неправомірні. Пояснимо.

На сьогодні критерій для обов’язкової реєстрації платником ПДВ такий: проведення операцій постачання товарів (робіт, послуг) на суму, що перевищує 1 млн грн. Установлений він п. 181.1 ПКУ, який на єдиноподатників не поширюється. Про це прямо зазначено в цьому самому пункті.

Важливо! Право не сплачувати ПДВ за єдиноподатниками, які обрали безПДВшну ставку 5 %, зберігається протягом усього періоду перебування на спрощеній системі оподаткування і не залежить від того, досягнуто обсяг операцій постачання товарів (послуг) у розмірі 1 млн грн. чи ні.

Отже, платники єдиного податку, які працюють на ставці 5 %, при перевищенні сукупних обсягів постачання товарів (послуг) за останні 12 місяців (1 млн грн.) обов’язковій реєстрації не підлягають. На це свого часу звертали увагу й самі податківці (див. лист ДПСУ від 06.01.2012 р. № 432/6/15-2216є).

Для роботи на ставці 5 % (без сплати ПДВ) єдиноподатникам-юрособам головне — не перевищити гранично допустиму суму доходів — 5 млн грн., що призначена їм «рідним» п.п. 3 п. 291.4 ПКУ.

Крім того, якщо зазирнути до п.п. 14.1.139 ПКУ, що встановлює перелік осіб для цілей розд. V ПКУ, а також до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ПКУ, то можна зробити висновок, що зареєструватися платником ПДВ єдиноподатник, який працює на ставці 5 %, може тільки виключно (!) за умови добровільного переходу на сплату єдиного податку за ставкою 3 %. Тобто доки добровільно не зміните безПДВну ЄП ставку на ставку, що передбачає сплату ПДВ, зареєструватися платником ПДВ у вас навряд чи вийде.

Отже, якщо ПДВ-реєстрація вам не потрібна, то ви й далі можете продовжувати безперешкодно працювати на ставці 5 % без ПДВ.

У вашому випадку звертати увагу на вимоги місцевих податківців не варто, адже сам ПКУ говорить про те, що вони незаконні.