№101

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2016/№ 101 Інші номери журналу ›
  • Збиткове пільгове постачання: усього одна ПН За матеріалами категорії 101.17 Бази знань*
  • Новорічні подарунки дітям Чудеса там, де в них вірять. І чим більше вірять, тим частіше вони трапляються. Дені Дідро Ви вірите в чудеса? Ні? Повірте! Адже День святого Миколая, Новий рік і Різдво — це найбільш підходящий час для чародійства. Візьміть приклад з діточок. Помічали, як вони з року в рік пишуть листи святому Миколаю та Дідові Морозу? Навіщо? Щоб ті здійснили їх найзаповітніші бажання. Ну і, звичайно, подарували щось! Батьки, безперечно — найголовніші «творці» чудес! Але до них запросто можуть приєднатися й роботодавці батьків. А чому б ні? Подібна увага до дітей працівників напевно позначиться на ефективності праці останніх. Ми теж не залишимося осторонь і розповімо, як і подарунки надати, і на податках зекономити. Роботодавці, ласкаво просимо у казку.
  • Банк «луснув»: що в обліку? Банк «лягає», а з ним руйнуються не тільки надії на одержання пасивного прибутку, а куди гірше — виникають ризики попрощатися зі своїми коштами назавжди. На жаль, ніхто не застрахований від розвитку і такої ситуації. Тому давайте розглянемо, які наслідки чекають вкладника в обліку, якщо банк «казав довго жити».
  • Розповсюджуємо подарункові сертифікати Нещодавно* зі сторінок нашого видання ви дізналися, як обліковувати подарункові сертифікати. Сьогодні ще раз звернемося до цієї теми і поговоримо про ситуацію, коли підприємство придбаває і виготовляє сертифікати, аби подарувати їх своїм клієнтам чи працівникам.
  • За кордон за гривні? Ну тоді без витрат! Чого тільки не трапляється при податкових перевірках! Ось, наприклад, на одному підприємстві перевіряльники доскіпалися до того, що аванси співробітникам на відрядження за кордон були видані в гривнях. І запевнили, що за підсумками перевірки усі витрати за такими відрядженнями слід анулювати, а на їх суми донарахувати податок на прибуток. Нібито такі аванси є незаконними. «Потерпілий» читач звернувся до нас із проханням пояснити, чи правомірні такі дії контролерів і які аргументи можуть допомогти йому боротися за непорушність цих витрат на відрядження. Давайте розбиратися у цьому разом.
  • Для тих, кому перевалило за 20… млн грн. Дохід підприємства, на якому наша читачка працює бухгалтером, у 3 кварталі поточного року вперше перевищив 20 млн грн. Здавалося б, що може бути краще? Радість від цієї події затьмарює тільки той факт, що разом з цим підприємство втратило податковий статус малодохідника. І одразу ж виникла безліч сумнівів з приводу того, які наслідки це спричинить для новоспеченого високодохідника. Якщо ви опинилися у схожій ситуації, давайте розберемо основні питання нашої читачки разом.
  • Придбання в неприбутківців/нерезидентів і 30 % коригування за п.п. 140.5.4 ПКУ Придбавали щось у неприбутківців або особливих нерезидентів? Тоді не забувайте про «податкове» обмеження з п.п. 140.5.4 ПКУ. Адже в деяких випадках фінрезультат може підлягати 30 % коригуванню. Коли і як його проводять, зараз поговоримо.
  • Виправляємо помилку у звіті ФОП-єдиноподатника Елементарна життєва ситуація: підприємець на єдиному податку (група 3, ставка 5 %) помилково занизив суму доходу у 2 кварталі 2016 року. У звіті за перше півріччя було показано дохід 96000 грн., а має бути — 150000 грн., що призвело до заниження суми єдиного податку на 2700 грн. (замість 7500 грн.). ЄП у звіті за півріччя показали 4800 грн. Помилку виявили самостійно в 4 кварталі 2016 року. Дохід за 1 квартал 2016 року становив 16000 грн., за третій квартал — 12000 грн. Давайте розберемося, як визначити податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням самостійно виявленої помилки, якщо: (1) подати уточненку у грудні 2016 року; (2) відобразити результати виправлення у звіті за 2016 рік? Як правильно нарахувати штраф і пеню?
  • «Бути чи не бути…» печатці на акті виконаних робіт Контрагент-юрособа відмовляється ставити печатку на акті виконаних робіт. Підкажіть, будь ласка, чи буде такий акт підставою для формування витрат як у бухгалтерському, так і в податковому обліку?
  • Індексуємо зарплату за січень 2017 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року запрацювали нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22).
  • Доходи за 2003 — 2016 рр. виплачено у грудні 2016 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у листопаді 2016 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 91, с. 39. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2003 — 2016 роках, якщо вони виплачуються у грудні 2016 року.
  • «Вугільна» пільга: чи нараховувати ПДВ на залишки? Підприємство реалізує вугілля, придбане у 2015 році, і користується пільгою з ПДВ. Компенсаційні ПЗ не нараховує (згідно з абзацом другим п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Податкова стверджує, що за підсумками 2016 року разом з декларацією з ПДВ за грудень слід подати додаток Д7, де зробити перерахунок ПДВ і донарахувати собі зобов’язання з ПДВ з вугілля, придбаного у 2015 році. Чи мають податківці рацію?
  • Перерозподіл ПК за спецрежимом Наше сільгосппідприємство з 01.05.2016 р. перейшло на спецрежим з ПДВ. У додатку ДС9 до декларації 0121 за травень 2016 року частка сільгоспоперацій — 100 % зернових. У 2016 році ми засіяли 100 га зерновими (85/15) і 200 га іншими сільгоспкультурами. Як правильно перенести з декларації 0110 до декларації 0121 обсяги за основними засобами та дизпаливом: згідно з часткою з ДС9 тільки в табл. 1 додатка ДС 10 або пропорційно засіяним площам і в табл. 1, і в табл. 3 додатка ДС10?
  • Курсові різниці у «малят» Мале підприємство за рекомендацією органу статистики складає та подає фінансову звітність у складі Балансу (форма № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м) один раз на рік. Чи може в такому разі підприємство розраховувати курсові різниці один раз на рік? Який курс НБУ використовувати при розрахунку курсових різниць: за попередній день чи на дату балансу (здійснення господарської операції)?
  • Що буде, якщо порушити вимоги ст. 119 КЗпП? Мобілізований раніше працівник підприємства був звільнений у запас і повернувся на роботу. Але не відпрацювавши і двох тижнів, вступив на військову службу за контрактом і відбув до військової частини. Директор підприємства вимагає звільнити такого працівника за п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Чи правомірні його вимоги?
  • «Недодекларований» імпорт: тимчасове вилучення — ще не конфіскація Підприємство імпортувало штучний товар за базисом постачання EXW. Частину товару понад вагу, зазначену в МД, податківці конфіскували за протоколом ( ст. 472 МКУ) як незадекларовану. Чи оплачувати цю частину товару продавцю і що буде з валютним контролем банку на таку частину загальної суми інвойсу?
  • ПК без первинки Товар надійшов, але прибуткові накладні від постачальника (їх дублікати) отримати так і не вдалося. Податкова накладна на це постачання надійшла до нас в електронному вигляді, і ми включили її до декларації з ПДВ. Як нам бути, не маючи на товар первинки? Які наслідки нас чекають?
  • Єдиноподатник групи 3 на ставці 5 % «обов’язково» не ПДВшиться Підприємство працює на єдиному податку за ставкою 5 % (виконує будівельні роботи). У поточному періоді наші обсяги постачань перевищили 1 млн грн. Податківці вимагають зареєструватися платником ПДВ і перейти на ставку 3 %. Наскільки це правомірно?
  • Індекс інфляції за листопад — 101,8 %
  • НБУ продовжив валютні обмеження Правління НБУ постановою від 13.12.2016 р. № 410 продовжило дію обмежень на грошово-кредитному та валютному ринках.
  • Військовий облік на підприємстві: нові правила Уряд постановою від 07.12.2016 р. № 921 затвердив Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних. Документ поширюється, зокрема, на підприємства, установи, організації та навчальні заклади незалежно від їх підпорядкування та форми власності.
  • Змінено типову форму договору оренди землі Уряд постановою від 23.11.2016 р. № 843 удосконалив типову форму договору оренди землі.
  • Платежі за опалення — за середньозваженими показниками Кабмін постановою від 30.11.2016 р. № 865 встановив певні особливості нарахування плати за надану послугу з централізованого опалення населенню у разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії в опалювальний сезон 2016/17 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі