29.12.2016

Якщо забули нарахувати ПДВ з послуг нерезидента

З послуг нерезидента (з місцем постачання в Україні) забули нарахувати ПДВ. Чи можна не виправляти помилку, оскільки ПЗ з ПК виникають в одному місяці (і згортаються в декларації), і все одно вийдемо на «нуль»?

Перш за все зауважимо, що «синхронно» відображати ПЗ з ПК з послуг нерезидента в одному періоді дозволено тільки (!) в разі одночасного дотримання двох умов: (1) складено та зареєстровано ПН з послуг нерезидента ( п. 198.2 ПКУ) і (2) задекларовано ПЗ за такою ПН — уключено до декларації відповідного звітного періоду ( п. 201.12 ПКУ). Інакше, якщо ПН, скажімо, зареєстрована пізніше, «синхронність» порушується. Тоді ПК з послуг нерезидента відкладається до моменту реєстрації ПН. А якщо ПН узагалі не зареєстрована, то про ПК можна навіть і не мріяти! Отже, «нерезидентські» ПЗ з ПК «крокують» разом не завжди і не завжди «згортаються».

Тому ситуація, що виникла, не така безхмарна, як може здатися на перший погляд. Адже якщо помилку виявлять перевіряючі, напевно невідображення ПК у них не викличе запитань, зате вони щосили причепляться до ненарахування ПЗ. А це вже може стати штрафонебезпечним для платника. Причому якщо з виправленням помилки затягнути, то можна взагалі залишитися без ПК. Тому помилку краще швидше усунути самостійно.

І алгоритм її виправлення такий:

Крок 1. Складаємо та реєструємо ПН з послуг нерезидента. «Нерезидентські» ПЗ потрібно підкріпити ПН. Проігнорувати складання такої ПН — собі дорожче. Адже ця ПН украй необхідна нам самим (!), щоб потім відобразити ПК ( п. 198.2, п.п. «г» п. 201.11 ПКУ). Тому виписуємо ПН з послуг нерезидента (датою першої події, п. 187.8 ПКУ) і реєструємо її в ЄРПН.

Щоправда, зареєструвати ПН удасться, якщо з дати першої події не минуло 180 календарних днів. Тоді, навіть якщо прострочений 15-денний строк, зареєструвати «нерезидентську» ПН вийде без штрафу за ст. 1201 ПКУ. Адже штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію застосовують тільки до тих ПН, що видаються покупцям. А нашу «нерезидентську» ПН залишаємо собі і нікому не видаємо. Тому за прострочення в реєстрації/нереєстрації ПН штрафи не загрожують.

Гірше, якщо 180 днів з дати першої події минули. Тоді зареєструвати ПН з послуг нерезидента не вийде (хоча донарахувати ПЗ з допомогою УР у такому разі все одно доведеться, про це ще скажемо далі). А без ПН не вийде відобразити ПК — його тоді безповоротно втратимо. Але все ж таки сподіваємося, що до цього справа не дійде.

Крок 2. Подаємо УР, щоб задекларувати ПЗ. Отже, за першою подією не відобразили в декларації ПЗ з послуг нерезидента. Тим самим занизили ПЗ. Тому для виправлення такої помилки необхідно подати УР до «помилкового» періоду першої події. І з його допомогою донарахувати ПЗ з послуг нерезидента в «нерезидентському» ряд. 6.

Урахуйте (!): подати УР (додати ПЗ) доведеться, навіть якщо з виправленням помилки затягнули і не встигли зареєструвати ПН (180 днів з дати першої події минули). Інакше, якщо заниження ПЗ і недоплату виявлять пізніше самі контролери, то ситуація може стати штрафонебезпечною для платника.

Важливо! З допомогою УР донараховуємо «нерезидентські» ПЗ. А ось ПК одразу в такому самому УР (у ряд. 11.4) показати не можемо. Тобто за УР «згорнути» ПЗ з ПК одним махом не вийде.

Усе тому, що не дотримуються умови для відновлення ПК за УР. Адже, як зазначалося, право на ПК виникне тільки за умови, що ПН зареєстрована ( п. 198.2 ПКУ) і зобов’язання за нею задекларовані ( п. 201.12 ПКУ). Але ж в «помилковому» періоді ПН зареєстрована не була. Її зареєстрували тільки зараз (!) перед поданням УР. І отже, тільки зараз виникло право на ПК. А ось тоді в «помилковому» періоді права на ПК не було. А оскільки тоді не було ПК, не можемо й відновити його за УР. Адже насправді: як можна відновлювати те, чого немає? Тому не вийде «заразом» показати ПК за УР.

А в цьому випадку право на ПК з’явиться у платника не раніше періоду реєстрації ПН і подання УР. Адже тільки після цього виконуватимуться всі ПК-умови. Тому і відобразити ПК зможемо в ряд. 11.4 декларації за той період (!), в якому «нерезидентські» ПН зареєстрували та подали УР. Ну або пізніше в наступних періодах, проте не пізніше 365 днів з дати складання ПН (лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27879/6/99-99-19-03-02-15). А якщо раптом і протягом 365 днів ПК не відобразили, потім можемо виправитися: протягом 1095 днів подати УР до періоду, коли ПН була зареєстрована, і за нею виникло право на ПК (див. підкатегорію 101.14 БЗ).

Отже, «згортанням» ПЗ з ПК за УР при виправленні помилки, на жаль, не пахне. А «нерезидентські» ПЗ за УР випереджатимуть ПК. Інша справа, якби «нерезидентську» ПН тоді склали, своєчасно зареєстрували, але помилково просто не включили до декларації. Тоді могли б в УР одразу показати ПЗ з ПК і все «згорнути». Але це не наш випадок.

І пам’ятайте: якщо при виправленні помилки у гр. 6 ряд. 18.1 УР виникне недоплата, доведеться нарахувати 3 % самоштраф у «штрафному» ряд. 18.3 УР. А ось пеню сплачувати не доведеться, якщо укладетеся з виправленням в 90 днів (тобто встигнете виправитися до закінчення 90 календарних днів з граничного строку сплати зобов’язань за «помилковий» період, п. 129.9 ПКУ).

При цьому суму недоплати і 3 % самоштрафу доведеться сплатити з поточного рахунка напряму до бюджету до подання УР (п. 25 Порядку № 569).

Крок 3. Не забуваємо відобразити ПК. І нарешті, після того, як ПН зареєстрована і «нерезидентські» ПЗ (з допомогою УР) задекларовані, є всі підстави показати ПК. Як зазначалося вище, ПК можемо відобразити в ряд. 11.4 декларації з ПДВ за той звітний період, в якому «нерезидентську» ПН зареєстрували та подали УР.

До речі, те саме роз’яснюють і контролери: якщо платник помилково не відобразив ПЗ з послуг нерезидента, то після складання та реєстрації ПН і виправлення помилки через УР право на ПК у нього виникне в тому звітному періоді, в якому задекларовані «нерезидентські» ПЗ шляхом подання УР (див. підкатегорію 101.14 БЗ).

Утім, ПК у ряд. 11.4 декларації можемо відобразити й пізніше, але до закінчення 365 днів з дати складання ПН ( п. 198.6 ПКУ).

І для наочності — приклад.

Приклад. У жовтні 2016 року (за першою подією: 25.10.2016 р. підписано акт) не нарахували ПЗ (3000 грн.) з послуг нерезидента (не виписали «нерезидентсько-послугову» ПН, не показали в декларації ПЗ). Помилку виявили у грудні 2016 року і вирішили самостійно виправити.

Для цього:

(1) склали ПН з послуг нерезидента жовтневою датою (тобто ПН від 25.10.2016 р. і під поточним номером) і тут же у грудні зареєстрували її в ЄРПН,

(2) у грудні подали УР до «помилкового» жовтня 2016 року, в якому донарахували ПЗ з послуг нерезидента в ряд. 6 (3000 грн.) і 3 % самоштраф (90 грн.). Пеню не нараховуємо, оскільки з виправленням помилки уклалися в 90-денний строк (тобто на момент виправлення помилки не минуло 90 днів з граничного строку сплати ПДВ за «помилковий» жовтень).

Фрагмент УР до декларації за жовтень 2016 року (усі рядки УР не наводимо)

Рядок УР

Графи УР

4

5

6

6

3000

3000

18

8500 (умовно)

11500

3000

18.1

8500

11500

3000

18.3

90

Суму недоплати (3000 грн.) і 3 % самоштраф (90 грн.) сплатили до бюджету до подання УР;

(3) і нарешті, після цих виправлень можемо відобразити ПК з послуг нерезидента. Оскільки ПН зареєстрували і УР подали (тобто ПЗ задекларували) у грудні, то у грудні знайшли і право на ПК. Тому ПК з послуг нерезидента маємо право відобразити в ряд. 11.4 декларації за грудень 2016 року (або в наступних періодах, проте не пізніше 365 днів з дати складання ПН з послуг нерезидента).