№104

Податки та бухгалтерський облік, грудень, 2016/№ 104 Інші номери журналу ›
  • Договір про надання послуг у ЗЕД «дорожчий за гроші»: на що звернути увагу В Україні бізнес розвивається, незважаючи ні на що. «Наші» виходять на міжнародний рівень. Тішить те, що іноземному ринку цікаві послуги українських госпсуб’єктів. Ясна річ, відносини між «рідними» й «заморськими» контрагентами необхідно якимось чином урегулювати. І тут виникає сила-силенна запитань. Серед них важливі моменти, на які слід зважати при складанні контракту у ЗЕД. Про це ми вже колись писали*. Настав час освіжити в пам’яті (а комусь і здобути) знання щодо таких договорів. Тим більше що недавно до законів, які регулюють ЗЕД, унесли зміни**. Чому саме слід приділити особливу увагу? Зараз розповімо.
  • Бухгалтерська первинка по-новому: ЗЕД-послуги... і все, все, все Гучний Закон № 1724, здавалося б, зазіхнув на святині бухобліку — вимоги до складання первинних документів. Але той чорт, якого народила ця гора, насправді не такий уже і страшний...
  • Розрахунки за ЗЕД-послуги: обмеження Розглянемо особливості розрахунків за ЗЕД-послуги в таких трьох аспектах: реального валютного контролю, можливого фінмоніторингу і скасованих актів цінової експертизи.
  • Є «послуги», а є — «послуги» (визначення послуг у ПКУ) Зауважимо, що визначення терміна «послуги» в різних сферах різняться. Послуги за ЗЕД-законодавством — це одне (див. статтю на с. 10), у цивільно-правовому сенсі — друге (див. статтю на с. 3), а в податковому — третє. Для того щоб наочніше розбиратися з нюансами податкового обліку послуг у зовнішньоекономічній діяльності (ЗЕД), нам необхідно визначитися «за поняттями» саме в податкової сфері. Тому давайте розберемося, що являє собою термін «послуги» для цілей застосування різних положень ПКУ і як це може впливати на оподаткування операцій з послугами, у тому числі у сфері ЗЕД.
  • ЗЕД-ПДВ за послугами нерезиденту та від нерезидента Тема сьогоднішнього номера містить чимало проблемних питань. Однак навряд чи якесь із них може зрівнятися з ПДВ-обліком за різноманітністю ситуацій, які потребують пояснення. Тож «пристебніть паски безпеки», бо ми вже вирушаємо в подорож «американськими гірками» ПДВ-обліку «нерезидентських» послуг!
  • Податкова накладна на послуги від нерезидента У попередній статті сьогоднішнього номера ми вже згадували про податкову накладну, яка складається отримувачем послуг від нерезидента. У цій статті приділимо їй особливу увагу.
  • Неплатники теж платять ПДВ з послуг від нерезидента У попередніх статтях номера ми говорили про ПДВ з послуг, отриманих від нерезидента, який нараховує платник ПДВ. Але виявляється, що і неплатник, який «має справу» з такими послугами, не буде вільним від ПДВшного обов’язку. Тож у цій статті звертаємо вашу увагу саме на цю ситуацію.
  • Бухоблік ЗЕД-послуг Тепер увагу звернемо на бухоблік. Як там обліковують ЗЕД-послуги? Давайте з’ясовувати.
  • ЗЕД-послуги та податок на прибуток У цьому матеріалі ми розглянемо деякі питання оподаткування податком на прибуток операцій з послугами у сфері ЗЕД: як щодо надання платниками цього податку послуг нерезидентам, так і щодо отримання платниками послуг від нерезидентів. Розглянемо також деякі нюанси, пов’язані з оподаткуванням операцій з репатріації за межі України доходів «послужливих» нерезидентів, а також — чи відіграє якусь роль джерело отримання доходу та місце надання/отримання послуг.
  • У якій ПДВ-декларації сільгоспнику показувати послуги від нерезидента? Тепер уявімо таку ситуацію. Припустимо, що послуги в нерезидента (оподатковувані ПДВ) придбав сільгоспник. Як їх тоді показувати в ПДВ-звітності? До якої декларації з ПДВ уключати?
  • Якщо забули нарахувати ПДВ з послуг нерезидента З послуг нерезидента (з місцем постачання в Україні) забули нарахувати ПДВ. Чи можна не виправляти помилку, оскільки ПЗ з ПК виникають в одному місяці (і згортаються в декларації), і все одно вийдемо на «нуль»?
  • «Закордонна» оренда: чи потрібно сплачувати «нерезидентський» податок? З метою реклами свого товару підприємство бере участь у виставці в Німеччині. Площу та стенди орендує в нерезидента. За якою ставкою потрібно сплатити податок на репатріацію з цього доходу нерезидента: 20 % (як з реклами) або 15 % (як з оренди)?
  • Цивільно-правовий договір з нерезидентом Підприємство планує укласти з фізособою-нерезидентом договір про надання послуг. Що слід урахувати при укладенні такого договору? Який порядок оподаткування винагороди за виконані роботи, що виплачується нерезиденту?
  • Податок на репатріацію єдинникам страшний?.. Чи зобов’язаний платник єдиного податку утримувати податок на репатріацію?
  • Календар бухгалтера на січень 2017 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі