08.12.2016

До ряд. 10.3 уключаємо всі безПДВшності

Підкажіть, будь ласка, у ряд. 10.3 декларації з ПДВ потрібно відображати обсяги придбаних товарів/послуг і необоротних активів без ПДВ, що підтверджені податковими накладними, чи зазначати абсолютно всі придбання без ПДВ?

Назва ряд. 10.3 говорить сама за себе: «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території Україні... з нульовою ставкою та/або без податку на додану вартість».

Це означає, що, по-перше, у ряд. 10.3 платник повинен показати абсолютно всі без ПДВшні купівлі (місце передбачено тільки для обсягу в кол. А), а це обсяги:

— придбань, які обкладають за нульовою ставкою ПДВ;

— пільгових придбань, звільнених від ПДВ;

— придбань, що не потрапляють під об’єкт ПДВ;

— придбань у неплатників ПДВ (без нарахування ПДВ) й інші безПДВшні купівлі.

Порядок № 21 жодних винятків із цього приводу не містить.

Причому це мають бути обсяги тільки українських без ПДВшних купівель. Обсяги безПДВшного ввезення товарів/послуг, необоротних активів у декларації з ПДВ не відображаються (БЗ 101.20).

Зверніть увагу! У ряд. 10.1 і 10.2 декларації з ПДВ фіксують тільки ті купівлі, за якими є зареєстровані податкові накладні або інші документи, що підтверджують податковий кредит: транспортні квитки, готельні рахунки, касові чеки на суму, що не перевищує 240 грн. ( п. 201.11 ПКУ). Це дуже важливо для відображення сум ПДВ у складі податкового кредиту.

А ось безПДВшні придбання в ряд. 10.3 можуть відображатися не тільки на підставі податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН і спеціальних документах-замінниках, застережених у п. 201.11 ПКУ, а й на підставі звичайних «безрозмірних» чеків і квитанцій. Суворі ПДВ-документи тут не потрібні.

До того ж нагадаємо: розшифровувати такі обсяги безПДВшних купівель із ряд. 10.3 в додатку Д5 не потрібно.